Afbeelding
stock
column

NAM-Roadshow poppenkast

Column 660 keer gelezen

Pernis krijgt binnenkort een ongenode gast over de vloer. Of beter gezegd; onder de vloer. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat onder het dorp naar gas boren. Zo is reeds bepaald. 

Reden voor Pernissers zich zorgen te maken? Welnee. Vraag maar eens aan Groningers. Louter en alleen positieve ervaringen met de NAM aldaar. 

Geruststellende woorden na aardbevingen, spontane royale schadevergoedingen na wat scheurtjes hier en daar, een fictief schoudertje om uit te huilen voor een paar dakloos geworden boertjes en altijd supermooie inlevende woorden. Nee, de NAM heeft zichzelf de laatste jaren als de meest denkbaar betrouwbare zakenpartner opgesteld. 

En nu is Pernis dus aan de beurt. 

Pernis is volgens de NAM een klein veld. Volgens de NAM-site gaat het om ‘ongeveer 0.3 miljard m3 of 300 miljoen m3 gas gedurende meerdere jaren, voldoende om ongeveer 230.000 huishoudens een jaar lang van warm water en een warm huis te voorzien’. 

Klinkt gezellig en servicegericht. Warm water. Warm huis. Voorzien. 

En om die gezelligheid en service verlenende goedigheid kracht bij te zetten komt de NAM deze dagen naar Pernis. Met een heuse ‘Gaswinning Informatie Roadshow’ in een gelikte informatiewagen. Gesponsord door armlastige Groningers. Deze zieltjes winnende informatiewagen van de NAM is te vinden aan het Arie den Arendplein. 

Ik zou zeggen; komt allen, maar laat u zich vooral niet in de luren leggen door gladde praatjes, gekregen pennetjes of andere NAM-gifts. 

De Roadshow waarvan u wellicht denkt dat de NAM een goedbedoelde dialoog op gang wil brengen is een dekmantel. Over een tijdje komt de NAM hierop terug als er onverhoopt een aardbevinkje plaatsvindt of als er scheuren in huizen ontstaan of als de bodem zakt; ‘We hebben de inwoners van Pernis uitvoerig geïnformeerd middels de informatiewagen”. 

Ik pas voor deze poppenkast. 

De NAM doet niet aan dialoog, maar aan monoloog. De NAM Is doof voor de gebiedscommissie, de wethouder en de gemeenteraad. Het enige wat de NAM doet is luisteren naar eigen oren, gluren in eigen portemonnee en indekken voor toekomstige claims. Niet meer, niet minder. 

De NAM heeft de Groningers ongelooflijk smerig behandeld. Dat gun je niemand. De NAM kan me veel vertellen en zeggen dat ze geleerd hebben van hun slooppraktijken in Groningen, maar een bedrijf dat tot zoiets in staat is verdient geen tweede kans. 

En zeker niet in het nu nog mooie pittoreske Pernis. 

J. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant