Het echtpaar woont zowel in Spijkenisse als in Voorthuizen
Het echtpaar woont zowel in Spijkenisse als in Voorthuizen Foto: Martin M. Marcus

Ze zaten samen in de klas op de lagere school

Algemeen 835 keer gelezen

Spijkenisse - Op 30 augustus waren Jan en Bep Kokjé 60 jaar getrouwd. Het werd een bescheiden feestje met de familie, een dag later belde burgemeester Foort van Oosten met het bruidspaar. 

Jan en Bep kenden elkaar veel langer, al vanaf de lagere school. Want zij zaten bij elkaar in de klas. ‘Toen vond ik hem eerst wel een vervelend ventje!’ zegt zij glimlachend. De ouders van Bep hadden in de Oranjeboomstraat een eigen textielwinkel en woonden daar met hun kinderen achter de zaak. Jan woonde een stukje verderop in de straat.

Koken
Na de lagere school ging Jan ging naar de Mulo en Bep naar de huishoudschool, want dan kon ze volgens haar vader: ‘Later goed koken voor haar man.’ Ze bleven elkaar vaak zien en in 1960 trouwden ze in Hoogvliet. De ouders van Bep begonnen een tweede winkel in Hoogvliet en gingen ook daar wonen. Daardoor kon het jonge stel achter de winkel gaan wonen.

Textiel
Bep kon zo de winkel in de Oranjeboomstraat bestieren. Ook haar man ging in het textiel, maar dan wel in het groothandelsgebouw. 'Maar het werk beviel me niet', zegt Jan Kokjé. Op een vrijdag nam ik ontslag. Door een advertentie in de krant kon hij de maandag daarop al solliciteren bij de firma Snikker in de Rotterdamse Waalhaven. 'Ik moest ter plekke nog de sollicitatiebrief schrijven', herinnert Jan zich. Hij werd direct aangenomen. Voor hij het zich realiseerde kon hij aan de slag en ging al snel naar de buitendienst. Hij werd vertegenwoordiger en bouwde een klantenkring op. Vele jaren later zou dit bedrijf opgaan in de Technische Unie.

Verhuizen
De ouders van Bep openden nog twee winkels. Het jonge echtpaar verhuisde eerst naar Hoogvliet, waar hun zoon geboren werd en later naar Spijkenisse-noord, waar hun dochter geboren werd. Ze wonen er nu al meer dan 45 jaar.

Chalet
Om er eens regelmatig helemaal uit te zijn ontstond het plan regelmatig naar de Veluwe te gaan. Toen het jonge echtpaar nog achter de winkel woonde, was de behoefte groot om helemaal weg te zijn. Via, via kwamen zij terecht op de camping de IJsvogel in Voorthuizen. Het beviel daar zo goed, dat ze daar nu al 60 jaar, eerst een stacaravan en later een chalet, bewonen. In de weekenden is het echtpaar dicht bij hun dochter. Zij is al vele jaren receptioniste op dezelfde camping, waar ze ook haar man leerde kennen. In Spijkenisse zijn ze vlak bij hun zoon, die in de Churchillflat woont. ‘Dus zijn we altijd heel dicht bij onze kinderen’, zeggen ze eensgezind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant