Theo en Johan hebben het prima naar hun zin als chauffeur.
Theo en Johan hebben het prima naar hun zin als chauffeur. Foto: Annelies Vrinten

Chauffeur bij de SWO: Zeshonderd beeldjes en vierhonderd kerstmannetjes

Algemeen 460 keer gelezen

Johan en Theo zijn beiden lang verbonden aan de SWO als chauffeur. Johan 12 en Theo 27 jaar. Ze hebben in die tijd al veel verschillende ritten gemaakt: mensen van en naar de dagbesteding brengen, uitstapjes, de boodschappenservice en nu met name de maaltijdservice.

Onder het genot van een bak koffie vertellen beide spraakwatervallen honderduit over hun vrijwilligerswerk en wat dit voor hen zo bijzonder maakt.

Een hemel op aarde
‘Ik ben niet van het stilzitten…’, begint Theo. ‘Ik ben alleen, muren komen op me af als ik thuis ben, dus voor mij is dit een hemel op aarde!’ Johan is gevraagd. ‘Ik gaf lezingen over China bij de SWO en ben van daaruit gevraagd of ik misschien chauffeur wilde worden voor de maaltijden. Dat ben ik toen gaan doen en dat doe ik nog steeds met veel plezier.’

Signalerende functie
‘Ik wilde wat terugdoen voor de maatschappij. Bezig zijn voor mensen die bijvoorbeeld zelf niet meer kunnen koken of voor wie het koken zelfs gevaarlijk is. Dat maakt enerzijds dat het dankbaar werk is. Anderzijds fijn om te doen en dat is nog niet genoemd: we hebben een signaleringsfunctie. We komen toch bij senioren aan de deur en wanner er wat mis is met iemand, dan wordt dat binnen de SWO opgepakt’, vertelt Johan. Theo: ‘Je gaat de mensen ook kennen. We rijden samen op de maaltijden. Ik rijd, Johan brengt de maaltijden aan de deur en dat wisselen we af. Dan wordt er toch met regelmaat gevraagd of Johan misschien ziek is’.

Zeshonderd beeldjes en vierhonderd kerstmannetjes
Wat het werk als chauffeur bijzonder maakt, daar zijn de heren het wel over eens: de gezelligheid onder elkaar, het contact met de mensen en de bijzondere dingen die ze tegenkomen. Johan verhaalt: ‘Ik kwam bij een dame en daar moest ik tussen zeshonderd porseleinen beeldjes door laveren. Die stonden overal, ook op de grond. Elfjes, feetjes, kabouters, echt van alles. Ik vroeg aan de mevrouw hoe ze al die beeldjes schoon maakte en zij vertelde dat ze daar twee weken mee bezig was. Toen ik rond kerst kwam waren alle zeshonderd beeldjes verdwenen en daarvoor in de plaats stonden er vierhonderd kerstmannetjes. Dat was voor haar heel gewoon. Je keek je ogen uit. Dat zijn toch dingen die je bijblijven en die dit werk tot een bijzondere ervaring maken’. Over de SWO zijn beide heren lovend: ‘Je maakt als vrijwilliger echt deel uit van het team en wordt behandeld als een collega.' 'Dat maakt het werk gezellig en gewaardeerd', besluit Theo.

Interesse?
Lijkt het u leuk om chauffeur te worden bij de SWO? Neem voor meer informatie contact op met Birgit of Toos via telefoonnummer 0181 – 69 52 55 of mail naar vervoer@swospijkenisse.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant