Vang regenwater op.
Vang regenwater op. Foto: Reinis

Samen slimmer sproeien

Algemeen 391 keer gelezen

Temperaturen boven de 30 graden, veel zon en droogte. Ook deze zomer gebruiken we veel drinkwater. Dit water gebruiken wij niet alleen om te drinken maar vooral om onze tuin flink te sproeien met drinkwater.

Net zoals ons lichaam hebben ook planten tijdens de hoge temperaturen extra water nodig om uitdroging te voorkomen. Gemiddeld besproeien Nederlanders hun tuin met 1.100 liter drinkwater per jaar. Maar wist u dat dit ook slimmer en duurzamer kan?

Regen is een zegen
Het regent niet voor niets. De natuur heeft dit nodig om gevoed te worden, zodat bomen en planten in onze omgeving kunnen groeien en bloeien. Gelukkig is dit geen probleem in Nederland. Uw planten en de tuin kunnen profiteren van regenbuien. Lees verder over de tips om slimmer te sproeien en regenbuien beter te gebruiken.

Vang regenwater op met een regenton en geef het water terug aan de planten! Via een kraan uit de regenton kunt u het opgevangen water aftappen en gebruiken voor uw tuin en eventueel voor uw kamerplanten. Regenwater bevat namelijk minder zout en kalk dan drinkwater. Dit is dus beter voor uw planten! Doordat een regenton een groot deel van het regenwater kan opvangen, kan dat zorgen voor minder wateroverlast. Een regenton is de meest milieuvriendelijke manier om uw tuin te sproeien. Door het gebruik van een regenton draagt u een steentje bij aan een beter milieu door het besparen van honderden liters drinkwater per jaar. Maak van uw regenton een eyecatcher in de tuin! Wees creatief en tover uw regenton om in de regenton die bij uw tuin past. Een likje (waterresistente) verf maakt een groot verschil!

Hoe groener, hoe beter!
Hoe meer stenen, hoe minder uw tuin profiteert van al het goede van regenwater. Veel groen in uw tuin zorgt er namelijk voor dat de bodem het water goed kan vasthouden. Hoe meer groen uw tuin heeft, hoe beter de natuurlijke afvoer van water. Ga voor zoveel mogelijk groen, maar vooral ‘goed’ groen. Kies bijvoorbeeld planten die goed tegen droogte kunnen. Wilt u dat uw planten hun optimale schoonheid laten zien? Lees dan eerst de handleiding van de planten, voordat u uw tuin gaat inrichten. Sommige planten houden van schaduw, andere planten weer van zon. Het is namelijk zonde als de planten niet op de juiste manier worden verzorgd.

Tips planten water geven
Geef uw planten liever één keer per week veel water in plaats van elke dag een beetje. Zo leren uw planten om beter tegen de droogte te kunnen. Gebruik bij voorkeur geen sproeier maar een gieter. Planten ontvangen zo direct mogelijk bij de wortels het water en het water verdampt niet. Het is beter om ’s ochtends water te geven wanneer de zon niet fel schijnt. Zo helpen we onze tuinen door de droogte op een slimme en duurzame manier!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant