Afbeelding
Foto: Hans Ursem

Nationale Herdenking bij het Indië-monument

Algemeen 281 keer gelezen

Roermond - Vandaag vindt bij het 'Nationaal Indië-monument 1945-1962'  de jaarlijkse nationale herdenking plaats van de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea hun leven hebben gegeven.

De Herdenking zal vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm, waardig doch op sobere wijze, zonder publiek plaatsvinden. De provinciale radio en televisiezender L1 tv zendt de herdenking vanaf 13.45 uur live uit.

De stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 is ruim dertig jaar geleden geboren uit een burgerinitiatief om eer te betonen aan allen die strijden en hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid elders in de wereld en voor hen die daarbij het leven hebben moeten geven. Ongeveer 6200 namen van de gevallen militairen in voormalig Nederlands-Indië hebben een plek gekregen op het monument.

In 2003 is in het herdenkingspark ook het Nationaal Monument voor Vredesoperaties opgericht. Ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die sinds het begin van de Korea-oorlog als gevolg van vredesoperaties zijn omgekomen. Met vermelding van ongeveer 200 namen.

In 2018 is vervolgens het Verbindend Monument onthuld die een brug slaat tussen de generaties veteranen van alle vredesmissies; door de herinnering levend te houden, door een brug te slaan tussen veteranen van alle vredesmissies en de volgende generaties hierbij te betrekken wil de stichting bouwen aan de vrede nu en in de toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant