Zelfs in Madurodam is er aandacht voor Prinsjesdag.
Zelfs in Madurodam is er aandacht voor Prinsjesdag. Foto: pixabay.com

Prinsjesdag

Algemeen 242 keer gelezen

De derde dinsdag van september is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek en wordt Prinsjesdag genoemd. Op die dag, vandaag dus, spreekt het staatshoofd in de Staten-Generaal in verenigde vergadering bijeen de troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar.

Het programma van Prinsjesdag is in 2020 anders dan in vorige jaren. Dit komt door maatregelen tegen het coronavirus. 

Geen publiek tijdens Prinsjesdag
Dit jaar is er geen publiek bij Prinsjesdag. Er is hierdoor minder risico op verspreiding van het coronavirus. De gemeente Den Haag vraagt mensen om op Prinsjesdag niet naar Den Haag te komen. In plaats daarvan is de ceremonie op televisie te volgen.

Geen rijtoer Koning
De rijtoer van de Koning gaat niet door. In andere jaren rijdt de Koning op Prinsjesdag in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Nu komt het Koninklijk gezelschap aan per auto.

Troonrede in Grote Kerk Den Haag
Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag 2020 de Troonrede uit in de Grote Kerk. In andere jaren gebeurt dit in de Ridderzaal. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. In de Grote Kerk is voldoende ruimte voor de aanwezigen om 1,5 meter afstand te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant