Afb.  Het Zero Waste Project (www.hetzerowasteproject.nl)
Afb. Het Zero Waste Project (www.hetzerowasteproject.nl) © Het Zero Waste Project

Écht schoonmaken doet u zo!

Algemeen 450 keer gelezen

We horen en lezen steeds meer over duurzaamheid. Wist u dat u uw huis ook duurzaam kunt schoonmaken? U kunt uw huis uitstekend schoonmaken zonder schadelijke oplosmiddelen en/of chloor. Schoonmaken kan op veel gebieden duurzamer. Milieu Centraal heeft een aantal tips om schoon te maken op een milieu bewuste manier!

Om te beginnen kunt u schoonmaakmiddelen vervangen door duurzame alternatieven. Vervang een plastic afwasborstel door een houten afwasborstel. Gebruik herbruikbare doekjes in plaats van vochtige allesreinigerdoekjes. En schrob met een duurzame schoonmaakspons.

Schoonmaaktips
De belangrijkste doelstellingen voor milieuvriendelijk schoonmaken zijn: gebruik niet teveel warm water, doseer schoonmaakmiddelen en vermijd producten met vluchtige organische stoffen (dit zijn bepaalde spuitbussen en glasreinigers). Zorg dat u uw schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer spoelt, gooi uw sop dus nooit buiten op straat of in uw tuin. Keurmerken met een Europees Ecolabel garanderen zo min mogelijk belasting van het milieu.

Schimmels in huis
Schimmels kunnen groeien in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Met het juiste middel krijgt u de schimmel vaak weg. Het is belangrijk om ook de oorzaak aan te pakken. Schimmel is vaak een gevolg van vochtproblemen in huis. Het is dus belangrijk dat er voldoende lucht door uw huis kan stromen. Haal kalk en vuil weg, zodat schimmels zich minder snel kunnen hechten.

Wasmiddelen
De grootste milieuwinst kunt u behalen door op een lage tempratuur uw kleding te wassen. Maar ook als u minder wasmiddel gebruikt. Door minder wasmiddel te gebruiken belanden er minder afvalstoffen in het riool én er blijft minder verpakkingsafval over.

Afwassen
Milieuvriendelijk afwassen kunt u het best handmatig doen en met zo min mogelijk warm water. Mocht u toch een vaatwasser gebruiken, dan is voorspoelen overbodig. Gebruik vaatwasmiddelen met een Europees Ecolabel. In deze middelen zitten geen schadelijke stoffen.

Luchtverfrissers
Luchtverfrissers zorgen niet voor een gezonde lucht. Daarnaast zorgen luchtverfrissers juist voor luchtvervuiling. Hoge concentraties oplosmiddelen in uw huis zijn slecht voor uw gezondheid, ventileer uw huis daarom goed!

Tot slot: De Zero waste kalender
De Zero Waste Kalender van Veerle Colle helpt u bij het verminderen van afval. De herbruikbare jaarkalender bevat 366 tips voor het hele gezin om het afval en uw ecologische voetafdruk het hele jaar door te beperken. De tips op deze kalender helpen u stapsgewijs op weg zodat u in uw eigen tempo heel ver kan komen. Er kan ieder moment gestart worden en naar keuze vooruit- of achteruitblikken. Zo bent u voorbereid op élke periode van het jaar. U kunt de Zero Waste kalender bestellen via www.bol.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant