Afbeelding
Foto: Reinis

Van huishoudelijk afval naar grondstof

Algemeen 1.631 keer gelezen

In Nissewaard wordt afval gescheiden ingezameld door Reinis. Dit wordt gedaan door een duurzaam afvalinzamelsysteem: omgekeerd inzamelen. Het doel hierbij is om meer grondstoffen te hergebruiken. Oud papier en karton (OPK), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) worden aan huis opgehaald (voor laagbouwwoningen). Omgekeerd inzamelen maakt het inwoners makkelijker om afval te scheiden. Restafval dat overblijft brengt u naar een (ondergrondse) container in de buurt. 

Laagbouwwoningen hebben drie minicontainers: OPK, GFT en PMD. Hoogbouwwoningen brengen OPK, GFT en PMD naar een ondergrondse container in de buurt. Op locaties waar het niet mogelijk is om alle soorten afval te scheiden, kijkt Reinis graag naar alternatieven.

PMD 
De PMD container herkent u aan de paarse klep. Onder PMD vallen onder andere plastic flessen, maar ook metalen blikjes en drinkpakken. Zorg er wel altijd voor dat alle verpakkingen leeg zijn. Hierdoor zijn ze geschikt om gerecycled te worden. Uw plastic flesje wordt bijvoorbeeld door het recyclen een fleece trui!

GFT
De GFT container is te herkennen aan de groene klep. Het is bekend dat tuinafval en resten van groente en eten bij het GFT horen. Maar wist u dat biologisch afbreekbaar plastic ook bij GFT hoort? Of dat GFT verwerkt wordt tot biogas, groene stroom en goede compost én dat u zelf ook een composthoop in uw tuin kunt maken? Als u iets minder ruimte heeft, dan kunt u gebruik maken van een compostbak. Compost is heel goed voor uw grond en planten, maar ook voor het milieu.

OPK
De OPK container heeft een blauwe klep en is geschikt voor oud papier en karton. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de staat van het papier en karton. Zo moeten deze altijd schoon en droog zijn. Anders kan het papier niet gerecycled worden en dit is natuurlijk zonde. OPK wordt direct gerecycled tot nieuw papier. Leuk feitje: Nederlanders zijn goed in het scheiden van oud papier en karton. Wij leveren driekwart van al het oud papier en karton gescheiden in!

Glas
De ondergrondse glascontainer is te herkennen aan de gele kleur. Glazen potten en flessen horen bij het glas. Gemeente Nissewaard heeft de ambitie om de glasvoorziening binnen de gemeente uit te breiden. Het recyclen van glas levert maar liefst 2.5% energiebesparing op en zo dus ook minder CO2- uitstoot.

Restafval
Restafval gaat in de ondergrondse container bij u in de buurt. Tot restafval behoort alles dat overblijft na het scheiden van PMD, GFT en OPK. Uw afvalpas geeft toegang tot de ondergrondse restafvalcontainers.

Meer weten?
Op de website van Reinis kunt u meer informatie vinden over afval (scheiden) of download voor uw gemak de Reinis- app!

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant