In Nissewaard zijn diverse kringloopwinkels te vinden.
In Nissewaard zijn diverse kringloopwinkels te vinden. Foto: Reinis

Verborgen parels in de kringloopwinkel

Algemeen 1.223 keer gelezen

Bij het opruimen van de zolder of schuur komt u vaak spullen tegen die u zelf niet meer gebruikt. 

Bruikbare spullen die u zelf niet meer wil hebben, geen afval is en dus nog hergebruikt kan worden. Deze spullen kunt u naar de kringloopwinkel brengen. Een kringloop is een cyclus waarbij iets steeds weer terugkomt, vandaar de passende naam: kringloopwinkel!

Wat is een kringloopwinkel?
Een kringloopwinkel is een organisatie waar spullen in goede staat gedoneerd kunnen worden. Om vervolgens in de winkel te verkopen. Het assortiment van de kringloopwinkel verschilt van boeken, bordspellen, zo goed als nieuwe meubels tot aan rekken met kleding. Een kringloopwinkel draagt bij aan een beter milieu doordat afgedankte spullen de kans krijgen te worden hergebruikt in plaats van dat het bijvoorbeeld verbrand wordt bij het restafval. Doordat spullen opnieuw worden gebruikt wordt het milieu dus zo min mogelijk belast. Herbruikbare spullen kunnen bij een kringloopwinkel worden ingeleverd. Deze worden vervolgens door de werknemers van de winkel gecontroleerd, schoongemaakt, zo nodig gerepareerd, geprijsd en vervolgens in de showroom te koop aangeboden.

Geen tweedehandswinkel
Een kringloopwinkel is anders dan een tweedehandswinkel. Tweedehandswinkels kopen zelf hun spullen in. Kringloopwinkels worden bevoorraad met spullen die door mensen zijn afgedankt en die gratis naar de kringloopwinkels worden gebracht of aan huis worden opgehaald.

Parels
Doordat er diverse spullen worden gedoneerd in verschillende vormen, kleuren en maten hebben kringloopwinkels een uniek assortiment met spullen die nergens anders te koop zijn. Unieke spullen die niemand anders heeft! Deze parels uit de kringloopwinkel creëren de meest originele interieurs. De kringloopwinkel is de plek om op zoek te gaan naar die ene verborgen parel!

Repair Café
Kapotte spullen repareren in plaats van weggooien, dat kan bij een Repair Café. In Spijkenisse zijn er twee te vinden: Repair Café Spijkenisse (in wijkcentrum De Hoek) en Repair Café Waterland. In De Hoek bent u vanaf begin september iedere donderdag in de even weken welkom van 13.30 tot 16.30 uur. Het Repair Café in het Poorthuis aan de Karperveen 155 is iedere maandag in de oneven weken van 13.00 tot 15.00 uur open. Nieuwe onderdelen moeten worden betaald, de reparaties zijn gratis.

Circulaire economie
Nederland heeft de ambitie om een circulaire economie te realiseren in 2050. In deze circulaire economie bestaat afval niet en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Het concept van de kringloopwinkel past perfect bij deze circulaire economie omdat gebruikte grondstoffen en materialen op deze manier zo lang mogelijk in de kringloop blijven.

Kringloopwinkels Nissewaard
De kringloopwinkels in Nissewaard zijn open, maar in verband met de gezondheid en veiligheid van de medewerkers en klanten worden er wel veiligheidsmaatregelen voorzorgsmaatregelen genomen.

Rataplan Spijkenisse
Groene Kruisstraat 4
3201 CA Spijkenisse

Het goede doel
Lisstraat 86 – 94
3202 JL Spijkenisse

Kringloopcentrum Sandrinah
Ingenieur Herman de Grootweg 2
3201 AB Spijkenisse

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant