Afbeelding
Bas van der Wel
column burgemeester

Aandacht ministerie belangrijk voor landelijke aanpak

Algemeen 349 keer gelezen

Op vrijdag 19 juni mocht ik minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming ontvangen in Theater de Stoep. Samen met acht burgemeesters uit het hele land, twee politiechefs en de Hoofdofficier van Justitie van midden Nederland, bespraken wij het oplopend aantal steekincidenten waar minderjarigen bij betrokken zijn. Eerder dit jaar vroeg ik hier samen met burgemeester Anny Attema van Ridderkerk aandacht voor, omdat wij vinden dat het niet langer zo kan. Messenbezit is gewoonweg niet normaal en niet stoer. En ik vind dat er meer nodig is dan de huidige wetgeving. Als we het met z’n allen niet normaal vinden, waarom verbieden we het dan niet in de wet? De ministers hoorden van onze oproep en boden aan om een gesprek te organiseren.

Dat het een landelijk probleem is waar veel gemeenten mee worstelen werd duidelijk tijdens dit rondetafelgesprek. In bijna alle gemeenten zien burgemeesters een toename van het aantal incidenten met steekwapens onder jongeren. Waar de ministers voor open stonden was de inbreng van jongeren zelf. Wij hadden vier scholieren gevraagd om de ministers te vertellen wat zij dachten dat er aan de problematiek gedaan kan worden. Deze stoere scholieren uit Nissewaard maakten mij weer zo trots om burgemeester te zijn van deze prachtige gemeente. Wat konden zij mooi verwoorden wat zij vonden en dachten. Ga er maar eens aan staan om je verhaal te vertellen voor zo’n gezelschap. Maar zij deden dit buitengewoon goed en door de ministers werden aantekeningen gemaakt. Ook de inbreng van de rector van o.s.g. De Ring van Putten werd op prijs gesteld. Want de aanpak kan niet alleen door de gemeente, de politie of bijvoorbeeld het jongerenwerk gedaan worden. Het is een integraal probleem waarbij zoveel mogelijk partijen met elkaar samen moeten werken en informatie moeten gaan delen.

In september komt er een vervolggesprek waarin de vervolgstappen besproken worden. Dit neemt uiteraard niet weg dat we lokaal al begonnen zijn met preventief fouilleren, overleg met scholen en het jongerenwerk en diverse andere acties.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant