Afbeelding
stock
column

Gewijzigde openingstijden zwembad Pernis

Column 1.231 keer gelezen

De gemeente Rotterdam heeft besloten het openlucht zwembad van Pernis per direct voor 2 weken te sluiten. Reden: op camerabeelden is geconstateerd dat er ‘s nachts lieden over het hek zijn geklommen en er hebben gezwommen. Ter info: dat waren niet alleen Pernissers. 

Vorig jaar deden deze lieden dat ook al. En dat jaar daarvoor ook al. En óók dat jaar daarvoor. Je zou kunnen spreken van een nachtzwemtraditie in het dorp. 

Was de gemeente daar dan niet van op de hoogte? Jawel. Al die jaren al. Maar wat deed de gemeente daar dan aan? Helemaal niets. Tot het moment dat het vorig jaar mis ging en iemand een vinger vergat mee te nemen bij het klimmen over het hek. 

De Coolsingel greep in. Er kwamen hogere hekken, camera’s en inwoners van Pernis werden opgeroepen zich aan de regels te houden om sluiting van het bad te voorkomen. 

Maar nu is het dan toch weer misgegaan. 

De genomen maatregelen van vorig jaar vond ik prima. Logisch. Niets mis mee. Maar alleen lijkt het deze keer alsof een ambtenaar na een echtelijke ruzie en een slechte dag op zijn thuiswerkplek uit zijn quarantaineban is gesprongen en even snel een boos persberichtje in elkaar heeft geflanst. Snel in elkaar gezet, want in 1 berichtje spreken over 2 weken sluiting en later over 1 week sluiting in datzelfde bericht getuigt niet echt van nauwkeurigheid. 

Er mag dus, laten we zeggen een periode, niet gezwommen worden. En dan gaat het om de reguliere openingstijden. En dus straft de gemeente de dagelijkse baantjestrekkers, enthousiaste kinderen en brave gezinnen. Ook abonnementhouders, van wie doorgaans bekend is dat zij niet over hekken klimmen om naar binnen te komen, worden hierdoor gestraft. 

De Coolsingel slaat met deze straf de plank volledig mis. 

Als je jarenlang gedoogt en niet handhaaft, hoe kun je dan een cultuur van nachtzwemmen de kop indrukken? Een beetje een bedrijf doet 5 jaar over een cultuuromslag, laat staan een heel dorp. Als er 1 beroepsgroep in Nederland is die zou moeten weten hoe hardnekkig een cultuuromslag kan zijn, dan is dat wel het ambtenarenkorps. 

Wat is in deze zaak de rol van handhaving? In coronatijd zagen we op iedere straathoek, dag én nacht, enthousiaste boa’s en agenten 24/7 controleren en boetes uitdelen. Dan is het even nét iets te makkelijk de verantwoordelijkheid te verschuiven naar de dorpelingen. 

Ik snap dat de gemeente bang is dat het een keer écht mis gaat en zij daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld, maar dit is geen oplossing. Dit is pleister plakken op een open wond. 

Acteren als nu is kansloos voor alle partijen. Wat zou het fijn zijn als de Coolsingel gewoon even naar Pernis komt om zich te laten inspireren door vindingrijke Pernissers; ideeën zat!

Ik trek mijn therapeutische baantjes tijdelijk ’s-nachts, gedurende de gewijzigde openingstijden. 

J. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant