De plek van de ontploffing.
De plek van de ontploffing. Foto: Rinus Boshuisen

De munitieramp deel III (slot)

Algemeen 897 keer gelezen

Uit de verhalen die Rinus Boshuisen heeft gehoord, blijkt dat Nieuwesluis in feite een kleine legerplaats is geweest voor de Duitse troepen.

Vijf officieren woonden bij één van de inwoners in, de rest verbleef aan boord van het raderschip Gluckstad, dat voorheen Prinses Juliana heette. De bewoners waren niet opgetogen met deze inwoners. Bij de boot werd zelfs een varkensfokkerij begonnen, want Duitsers zijn gek op Schweinefleisch.

Munitie aan boord
Het schip is in 1944 naar IJmuiden gebracht en daar tot zinken gebracht om de havenmond naar Amsterdam te versperren. Op 6 juni 1944 was de landing in Normandië en de Duitsers begonnen hem al te knijpen. Een munitieopslagplaats aan land is hier nooit geweest. De Duitsers bewaarden het aan boord van een schip.

Dagboekherinneringen
Sjouk van Marion meldde het volgende uit het dagboek van haar overleden vader: In de oorlogsjaren kwamen er vijf Engelse jagers over, waarvan er drie in een duikvlucht gingen naar Nieuwesluis. Na schoten te hebben gelost bleken ze het doel, het er toen ook liggende munitieschip, te hebben geraakt. De geheime dienst had die plek zeker doorgebriefd. Annie Bronder-van Marion (88), een tante van Sjouk vertelde dat haar man als jongen van 16 jaar met zijn vrienden een dagje naar het strand was. Hij woonde langs het kanaal vlak bij dat schip. Daar stonden de huizen aan de Westzijde die later weg moesten voor de bouw van de Put van Heenvliet. Zijn ouders en op visite zijnde zus met baby hebben na de ontploffing het vege lijf nog kunnen redden. 'Toen mijn vriendje in de avond thuis kwam, was het hele huis verdwenen !!! Hij heeft 6 weken in zijn badkleding en laarsjes rond gelopen alvorens er geld was om nieuwe kleren te kopen. Zijn vader kreeg als schadevergoeding DUIZEND GULDEN!!!" Daar heeft hij nog en jaar op moeten wachten!!

Opruimen van munitie
Na de explosie van het schip is men nog lange tijd bezig geweest om veelal niet ontplofte munitie in het water en op het land terug te vinden. Oud-postbode Dick Bodegom (80) vertelde Rinus dat zijn vader niet naar Duitsland hoefde omdat hij in Abbenbroek als boer een schakel was in de Nederlandse voedselvoorziening. Vele jaren later tijdens de ruilverkaveling in de polders kwam tijdens het graven van 40 cm diepe geulen nog steeds munitie tevoorschijn.

Conclusie
Uit alle verhalen blijkt dus dat er op het land geen munitieopslag was, maar dat de munitie op een schip bewaard werd. Ook is Nieuwesluis volgens Rinus zinloos gesloopt omdat de havenplannen gewijzigd zijn. Landhuis de Oliphant had dus in volle glorie in Nieuwesluis kunnen blijven staan. 'Nu pronkt Rotterdam ermee.'

Begraafplaats Zwartewaal
Het nieuwe deel van de begraafplaats in Zwartewaal is prachtig geasfalteerd met mooie graven. Een lust voor het oog. Dit in tegenstelling tot het deel waar de soldaten begraven liggen. Hier zijn slechte paden vol onkruid. De gemeente Brielle heeft Rinus inmiddels laten weten dat ook dat deel van de begraafplaats opgeknapt gaan worden. Zo komt er een nette toegang tot de oorlogsgraven.

Compleet register
Rinus heeft nog één wens en dat is dat de O.G.S. in Den Haag, de Oorlogsgravenstichting, in het register bij de namen van de vijf soldaten en de piloot die al in 1940 is begraven, ook het geboortejaar en de overlijdensdatum plaatst. Na 75 jaar zijn ze nog steeds spoorloos in de boeken van de O.G.S. en dan vindt Rinus niet kunnen.

L.S.G. Wheeler
P. Lowman
S.H.J. Groombridge
H. Browes
H.H. Monk

Zij gaven hun leven voor onze vrijheid, net als RAF sergeant David Dickson, die in Brielle op het oude kerkhof tegenover de watertoren ligt begraven. Dit graf is door Rinus geadopteerd en hier kreeg hij alle medewerking van de O.G.S.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant