Samen werken aan een schoon en leefbaar Nissewaard.
Samen werken aan een schoon en leefbaar Nissewaard. Foto: Reinis

Circulaire economie

Algemeen 991 keer gelezen

‘Circulaire economie’ is een hot topic in de samenleving, maar wat houdt het precies in? Op dit moment weet slechts vijf procent van de Nederlanders wat een circulaire economie is. In een circulaire economie worden grondstoffen na productie en gebruik gerecycled zodat de grondstoffen keer op keer opnieuw worden gebruikt.

0 kilo restafval in 2050 is een ambitie van de Rijksoverheid om zo een circulair Nederland te ontwikkelen. Op weg naar een circulaire economie zoeken we naar mogelijkheden voor hergebruik. En willen we steeds minder weggooien en meer repareren en opknappen. In deze economie bestaat (nagenoeg) geen restafval. Momenteel wordt in de huidige economie slechts een deel opnieuw gebruikt. Door de groeiende bevolking en de toenemende welvaart in de wereld dreigen grondstoffen schaars te worden. Het is van groot belang om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor een wereld zonder afval en een positieve invloed op het milieu. Dit geeft bedrijven kansen om bedrijfsprocessen zo in te richten en een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.

Een mooi circulair voorbeeld in gemeente Nissewaard is het gronddepot in Spijkenisse. In het gronddepot wordt de bagger (modder van de waterbodem) uit Nissewaard opgeslagen. Op deze locatie kan de bagger rijpen met hergebruik in de toekomst als doel. Bagger wordt dus omgezet van een afvalproduct naar grondstof.

U kunt thuis veel zelf doen en ‘circulair’ denken. U kunt gebruik maken van de 3R-aanpak (reduce, reuse, recycle). Probeer minder te kopen, dan heeft u automatisch minder afval (reduce). Heeft u iets niet meer nodig, wellicht is dit nog prima te gebruiken door een ander (reuse). Het afval wat overblijft kunt u gescheiden aanbieden. Deze grondstoffen kunnen weer opnieuw gebruikt worden (recycle)

De circulaire 3R-aanpak is de basis van de circulaire economie. Ook u kunt een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving:
gebruik een herbruikbare tas voor uw boodschappen.;
vervang plastic flesjes voor een eigen waterfles;
eet een paar dagen per week vegetarisch. Dan hoeft er minder water en voer gebruikt te worden waardoor het milieu minder wordt belast;
repareer uw spullen in plaats van weggooien en te vervangen voor iets nieuws.
lever uw oude elektrische apparaten in bij het mobiel milieustation. Deze materialen kunnen opnieuw worden gebruikt; koop tweedehands in de kringloopwinkel;
verspil minder voedsel door bewust te kopen, op maat te koken en overgebleven eten in te vriezen;
scheidt uw afval thuis zodat het afval hergebruikt kan worden als grondstof.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant