Kommer de Gruyter werd slechts 20 jaar oud.
Kommer de Gruyter werd slechts 20 jaar oud. Foto: privé

De munitieramp deel II

Algemeen 784 keer gelezen

De oproep van Rinus Boshuisen in onze krant van 9 juni jl. heeft veel informatie opgeleverd. Rinus wil een ieder dan ook hartelijk danken voor zijn of haar reactie.

Inmiddels is bekend dat de explosie plaatsvond op/bij een schip dat afgemeerd lag aan de westzijde van het Voornse kanaal. Daar lag alle in de omgeving verzamelde munitie open en bloot in het gras, klaar om ingeladen te worden.

Evacuatie Nieuwesluis
Op zondag 20 mei 1945 rond 16.30 uur ontplofte de munitie. Veel huizen in Nieuwesluis en langs het kanaal werden verwoest. Ook in Zwartewaal sneuvelden er veel ruiten. De bewoners uit Nieuwesluis moesten zelfs geëvacueerd worden.

Kommer de Gruyter
De explosie was zo krachtig dat het schip half op de wal terecht is gekomen, tussen de doden en gewonden. Onder de doden was ook de 20 jarige Kommer de Gruyter. Kommer werd lange tijd door zijn ouders in huis verstopt om uitzending naar Duitsland te voorkomen. Na de bevrijding ging hij direct bij de Binnenlandse strijdkrachten aan de gang om de orde te handhaven. Tijdens het bewaken van geïnterneerde NSB'ers is hij bij de explosie om het leven gekomen. Hij werd eerst in Abbenbroek begraven, maar is later herbegraven in Heenvliet.
Polders onder water
De Duitse bezetters hebben kort voor de bevrijding de polders onder water gezet om te voorkomen dat er vliegtuigen zouden landen. Hierdoor kwam ook de begraafplaats van Heenvliet onder water te staan. Om die reden werden de vijf in Zwartewaal begraven soldaten opgebaard bij bakkerij v.d. Kooij in Nieuwesluis en onder grote belangstelling begraven in Zwartewaal. Vooral de militaire langzame pas onder pijpermuziek maakte veel indruk op de toeschouwers.
Koper
Na de explosie werden de kisten met munitie geopend, zo liet de 94-jarige Joop Korenat uit Brielle aan Rinus weten. De 70 cm grote granaten werden tegen betonnen paaltjes geslagen om de punten weg te kunnen gooien. De koperen hulzen van 4,5 kg waren in die tijd een leuke bijverdienste. En met het kruit werden de nodige kwajongensstreken uitgehaald.

Tobrukbunker
Van een munitiedepot bij de Put van Heenvliet is niets bekend. De put zelf ontstond in de jaren 60 om zand te winnen. Wel staat er een Tobruk bunker bij de kruising Groene Kruisweg/Kanaaldijk West. De schuttersopening is nu een bloembak geworden.

In de krant van volgende week vindt u het derde en laatste deel over de munitieramp van 20 mei 1945. Heeft u uw verhaal nog niet verteld aan Rinus Boshuisen, dan kunt u contact met hem opnemen via mpboshuisen@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant