Over drie jaar is er geen zwarte piet meer te zien bij de intocht in Spijkenisse.
Over drie jaar is er geen zwarte piet meer te zien bij de intocht in Spijkenisse. Foto: Foto-Ok.nl

Spijkenisse krijgt roetveegpieten

Politiek 982 keer gelezen

Spijkenisse - De organisatie van de Sinterklaasintocht in Spijkenisse heeft besloten dat dit jaar de eerste roetveegpieten zullen verschijnen. Volgend jaar zullen dat er nog meer zijn en over drie jaar is er waarschijnlijk geen zwarte piet meer te bekennen en wordt er geheel aangesloten bij de lijn van de NTR en het bekende Sinterklaasjournaal.

Voor een meerderheid van de raadsleden reden om niet akkoord te gaan met de motie van LieverLinks die met ingang van dit jaar alleen nog maar roetveegpieten wil zien in Spijkenisse. Volgens een deel van de raadsleden is het ook niet aan de overheid om uit te maken hoe de intocht er uit moet zien. Dat is aan het organiserende comité. En dat heeft gekozen om mee te gaan in de maatschappelijke ontvwikkelingen. Voor Kim van de Kant (LieverLinks) is het niet te begrijpen dat men drie jaar nodig heeft om minder schmink aan te brengen en te zorgen dat het een kinderfeest voor alle kinderen wordt. 'We hadden het kunnen veranderen. Een complete onderbouwgeneratie gaat nu nog opgroeien met zwarte piet en het leed dat die voor hen mee brengt.' Drie insprekers vertelden de raad voorafgaand aan de behandeling van de motie wat zwarte piet voor hen betekent en hoe moeilijk zij het hebben in december.

De insprekers konden op veel begrip rekenen, maar voor de meeste raadsleden was de stap die het comité gezet heeft voldoende. Al zou het wat Ellen Slachter (D66) betreft ook wel sneller mogen gebeuren. De PVV daarentegen is van mening dat de typische Nederlandse traditie met zwarte piet moet blijven bestaan. 'Als 85.000 inwoners meebetalen aan het sinterklaas-evenement, waarom wordt er dan niet naar hun mening geluisterd. Waarom moeten wij onze oren laten hangen naar de NTR, gevoed door de 'politiek-correcte grachtengordel' of, zoals een columniste in het AD zo mooi verwoordde, de 'deugmensen', die ons hun mening dicteren. Behalve de organisatoren van het feest in Zuidland, tonen wij geen ballen. Wij stevenen af op een onleefbare en krampachtige samenleving, waarbij je je bij iedere stap die je zet en bij ieder woord dat je spreekt, moet afvragen of je niet racistisch bezig bent.' Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal gaf aan dat hij het zat is om iedere keer een discussie te moeten voeren over dit onderwerp. Racisme wordt ook aangepraat, zo hield hij zijn collega raadsleden voor. 'Een roodharig meisje wordt uitgemaakt voor Pippi Langkous. Moeten we dan alle boeken van Astrid Lindgren ook maar verbieden? Wat is het volgende dat verdwijnt?' Ook bij de Volkspartij overheerst die vraag. Welke traditie is de volgende die gaat sneuvelen? En blijft Nissewaard verschoond van demonstraties van Kick Out Zwarte Piet nu de roetveegpieten gaan komen? Op die vraag kan niemand antwoord geven. Wel is al duidelijk geworden dat de burgemeester demonstranten niet weg zal stoppen want het recht op demonstreren is een grondrecht.

Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant