Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Zoek uit waarom jongeren een wapen dragen en pak dat aan

Algemeen 596 keer gelezen

Spijkenisse - Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spraken gistermiddag in  Theater de Stoep met burgemeesters uit het hele land én jongeren uit Nissewaard over de problematiek van messenbezit en steekincidenten onder jongeren. 

Het is geen probleem dat even snel opgelost kan worden. Dat bleek al aan het begin van de bijeenkomst. Uit cijfers van de politie blijkt dat er maandelijks tussen de 50 en 140 steekincidenten plaatsvinden. Vooral in de randstad. Vanwege de coronauitbraak is er op dit moment een daling te zien, maar de vraag is of het aantal incidenten blijft dalen of zich straks weer stabiliseert als de maatregelen steeds meer versoepeld worden. Er is wel een lichte stijging te zien van jongere daders.

Ook blijkt dat jongeren die met wapens rondlopen, vaak een gecompliceerde thuissituatie hebben. Hierdoor zijn ze minder goed bestand tegen de groepsdruk die er bestaat. Er moet dan ook gebruik gemaakt worden van een persoonsgerichte aanpak. Niet alleen de jongere moet geholpen worden, maar ook zijn ouders. Een van de aanwezige jongeren is echter wel van mening dat je met jongere en ouders apart moet praten. Doe je dat niet, dan zal een jongere niet echt open staan voor hulp. 'Er zal dan te vaak het idee zijn van ja hoor, nu een preek van jullie en straks een preek van mijn ouders. Voer de gesprekken apart van elkaar als je wat wilt bereiken.' Volgens de jongeren moet er in het hoofd van hun leeftijdsgenoten gekeken worden om te achterhalen waarom ze een wapen bij zich hebben. Dan weet je waar je je op moet richten.

Jongeren zien de drillrappers ook vaak als hun voorbeeld. De drempel om wapens te dragen en die ook te gebruiken wordt zo lager. Die cultuur moet doorbroken worden, daar is iedereen wel van doordrongen. Jongeren moeten zich ook veilig voelen, dan vervalt de in hun ogen noodzaak om wapens te dragen. Preventief fouilleren is één methode, maar dan wel in combinatie met andere oplossingen zoals bijv. de wapeninleveracties.

Tijdens de bijeenkomst gistermiddag zijn er afspraken gemaakt die uitgewerkt worden tot een plan van aanpak dat binnenkort gepresenteerd zal worden. 

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant