Afbeelding
Foto: Museum Sophiahof

'Vechten voor Vrijheid' nog tot augustus te bezoeken

Algemeen 593 keer gelezen

Den Haag - Vanaf 1 juni is Museum Sophiahof weer geopend. De looptijd van de tentoonstelling ' Vechten voor Vrijheid' is verlengd met twee maanden. Dat wil zeggen dat u nog tot 1 augustus, als u van te voren reserveert, de tentoonstelling kunt bezichtigen.

15 augustus 1945: De Tweede Wereldoorlog is ook in Azië ten einde. Japan geeft zich over en trekt zich terug als bezetter van de kolonie Nederlands-Indië.
17 augustus 1945:  Indonesische nationalisten roepen de Republik Indonesia uit en daarmee hun onafhankelijkheid van Nederland.

Twee bijzondere dagen waarop mensen vrijheid winnen. Nederlands-Indië behoorde tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het was een kolonie: geen vrij land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942-1945) beheerst het Japanse leger Nederlands-Indië.

Diverse bevolkingsgroepen komen in verzet: tegen de Japanse bezetter, tegen de Nederlandse kolonisator of tegen allebei. Ook kiezen mensen voor samenwerking met het Japanse militaire bestuur of hun politieke tegenstanders, met als doel een onafhankelijk Indonesië.

Bezetting, verzet en vrijheid betekenen voor iedereen iets anders. Wat je over hebt voor jouw vrijheid, bepalen je omstandigheden en idealen. De keuze om in actie te komen, is persoonlijk. En: niet iedereen kiest bewust voor verzet. Soms dwingt de situatie daartoe. Hoe? Dat ziet, leest en hoort u in deze expositie.

De expositie vertelt de verhalen van verzetsstrijders en van de gewone man of vrouw die grote of kleine daden van verzet pleegde. Ook staan verhalen van nazaten centraal: wat betekenen de verhalen voor hen? Zo zullen ze verschillende kanten van verzet te belichten. De expositie is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum, met bijdragen van onder andere Pelita met een speciale website over het Indische verzet.

Reserveren kan via 070-2005060 of info@museumsophiahof.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant