Ook in onze omgeving staan prachtige bomen.
Ook in onze omgeving staan prachtige bomen. Archieffoto: Martin Groenenboom

Ode aan het bos tijdens 'Meimaand: Bomenmaand'

Algemeen 566 keer gelezen

In maart 2017 richtte Rob Wiewel, boswachter uit Zoetermeer, Bomenclub Nederland op. Dat is een digitaal platform van, voor en door bomenliefhebbers met als doel kennis over en liefde voor bomen onder de mensen te brengen en vermijdbare bomenkap terug te brengen.

Zijn motto: alleen kappen als er geen alternatief voorhanden is en het echt niet anders kan. Om bomen de aandacht te geven die ze verdienen werd mei uitgeroepen tot Bomenmaand.

Waardering
De waardering voor bomen neemt toe, als we ze beter leren kennen. Welke bomen staan er in onze straat, buurt, wijk, stad, in het park of in het bos? Hoe heten ze, wat zijn hun kenmerken, wanneer bloeien ze en brengen ze vruchten voort? Wat is hun rol voor andere planten, dieren, vogels? Hoeveel jaren hebben ze er over gedaan om te worden zoals ze nu zijn? Hoe oud kunnen ze worden?

Bomenkenners
Bomenclub Nederland roept boswachters, gemeentelijke groenbeheerders, terreinbeheerders, (IVN) natuurgidsen, politici en andere mensen met kennis van en liefde voor bomen op, in actie te komen en hun kennis met belangstellenden te delen. Dat kan door middel van wandel- of fietsexcursies tijdens de maand mei. Dan zijn veel bomen op hun mooist. Particulieren kunnen in overleg met hun gemeente een of meer bomen adopteren of planten. Kenners deel uw kennis! Zo worden bomenliefhebbers, bomenkenners. En hoe meer mensen met kennis van bomen, hoe meer argumenten zij hebben bij hun verzet tegen de zoveelste bomenkap in stad en streek.

Ode aan het bos
Daarnaast wordt onder het motto 'Ode aan het bos', het thema voor dit jaar, ook een oproep gedaan aan (beeldend) kunstenaars, schrijvers en dichters op iets met het thema 'Meimaand: Bomenmaand' te doen. Componisten en liedjesschrijvers worden opgeroepen een ode aan het bos te brengen en leerkrachten en ouders wordt gevraagd om bomen tot onderwerp van een uitdagende opdracht aan hun kinderen te maken.

Wereldwijd initiatief
Bomenclub Nederland streeft ernaar 'Meimaand: Bomenmaand' te laten uitgroeien tot een initiatief met een landelijke bekendheid, vergelijkbaar met de Nationale Boomfeestdag in maart. Daarna moet het in Europees verband worden gerealiseerd en uiteindelijk, gesteund door de Verenigde Naties, uitgroeien tot een wereldwijd initiatief.
Tijdens 'Meimaand: Bomenmaand' wordt iedere dag een tip/ idee over bomen op www.twitter.com/@BomenclubNL geplaatst. De Bomenclub Nederland is ook te volgen via Facebook, Instagram en de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant