Handschoenen en mondkapjes horen in de restafvalcontainer.
Handschoenen en mondkapjes horen in de restafvalcontainer. Foto: Reinis

Corona-afval bij het restafval

Algemeen 567 keer gelezen

Om onszelf te beschermen tegen het Coronavirus maken we steeds meer gebruik van beschermingsmiddelen: mondkapjes en handschoenen. Ook wordt vaker gebruik gemaakt van papieren doekjes na het handen wassen. Het blijft belangrijk om de hygiënemaatregelen te volgen, om verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Reinis signaleert steeds vaker Corona-afval tussen het afval van plastic-, metalen – en drankverpakkingen (PMD) en oud papier en karton (OPK). Met Corona-afval worden onder andere mondkapjes, plastic handschoenen en papieren zakdoekjes bedoeld. Al het gebruikte Corona-afval hoort in de restafvalcontainer. Mondkapjes, plastic handschoenen en papieren zakdoekjes horen dus niet in de PMD of OPK container.

Helaas zwerven nog te vaak gebruikte mondkapjes of plastic handschoenen in de openbare ruimte. Dit is slecht voor het milieu. Daarnaast is Corona-afval medisch afval. Daarom kan zwervend Corona-afval een gevaar zijn voor de gezondheid van andere inwoners en van de Reinis medewerker die de taak heeft om de openbare ruimte schoon te houden. Laten we samen zorgen voor een schoon en leefbaar Nissewaard: gooi uw Corona-afval bij het restafval en laat het gebruikt Corona-afval niet rondslingeren op straat.
Waarom mogen plastic handschoenen niet bij het PMD afval?
PMD is een afkorting voor het afval van plastic verpakkingen (zoals plastic flessen en flacons), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Plastic handschoenen vallen niet onder verpakkingen, daarom horen plastic handschoenen niet in uw PMD container. Gooi uw plastic handschoenen dus in de restafvalcontainer.

Waarom mogen mondkapjes en papieren zakdoekjes niet bij het OPK afval?
Mondkapjes en papieren zakdoekjes vallen onder medisch afval. Ook al bestaat uw mondkapje volledig uit papier, het is niet mogelijk om medisch afval te recyclen. Daarnaast kunnen mondkapjes en papieren zakdoekjes in de OPK container besmettingsgevaar opleveren. Papieren zakdoekjes horen überhaupt niet in de OPK container, net zoals papieren servetten en keukenrolpapier. Deze papier soorten zijn namelijk niet te recyclen. Voor ieders veiligheid: mondkapjes en papieren zakdoekjes horen in de restafvalcontainer.

Wat mag wel in de restafval container?
Mondkapjes - Plastic handschoenen - Papieren zakdoekjes - Doordrukverpakking van medicijnen - Plastic overalls

Wat mag wel in de PMD container?
Lege zeepverpakking - Lege desinfectieverpakking

Reinis doet er alles aan om op een veilige manier uw afval op te halen en in te zamelen. Een schone en veilige leefomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente, Reinis én alle inwoners van Nissewaard.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant