De glascontainer is herkenbaar aan de gele band
De glascontainer is herkenbaar aan de gele band

Glasinzameling in Nissewaard

Algemeen 2.728 keer gelezen

Glazen flessen en potjes van eten, drank, babyvoeding, parfum of cosmetica. Iedere inwoner van Nissewaard heeft glas verpakte producten in huis.

De glazen flessen en potten van deze producten (verpakkingsglas) gooien we in de glasbak. Glas kan eindeloos worden gerecycled. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Dit maakt glas een duurzame verpakking. Iedereen die glas in de glasbak gooit, draagt een steentje bij aan het milieu.

Het scheiden van glas wordt steeds makkelijker. Glazen flessen en potten mogen met restjes en al, in de glasbak. De fles of pot uitspoelen hoeft niet. Ook de dop, kurk, deksel of etiket mag mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen deze vervuiling dankzij nieuwe technieken goed uit het glas sorteren. Van de glasscherven worden weer nieuwe glazen flessen en potjes gemaakt. Het scheiden van glas heeft een hoog rendement: 1 kg glasscherven levert 1 kg glas op.

Andere glassoorten dan verpakkingsglas, zoals: theeglazen, (oven)schalen en vazen horen bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn hittebestendig en dus van ander soort glas gemaakt. Dit soort glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling.

Ook vlakglas (spiegelglas, glas van fotolijsten) hoort niet in de glasbak. Voor vlakglas geldt een apart inzamelsysteem. Vlakglas kan ingeleverd worden bij de Stadswerf of bij het mobiel milieustation.

In het recycleproces worden eerst de doppen, kurken, deksels en etiketten uit de glasscherven gehaald. Vervolgens wordt het glas in kleinere stukken gebroken en naar de glasfabriek gebracht. In de glasfabriek wordt weer wit, groen of bruin glas gemaakt. Het scheiden van glas op kleur is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Er is minder wit glas dan gekleurd glas. Bovendien kan van wit glas wel gekleurd glas worden gemaakt, maar van gekleurd glas geen wit glas.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 430 miljoen kilo glasverpakkingen ingezameld voor recycling. Dit is gemiddeld 21 kilo per persoon. We gebruiken jaarlijks ongeveer 29 kilo glas per persoon (eenmalig glas, zonder statiegeld). Gemiddeld 8 kilo glas per persoon verdwijnt helaas nog in het restafval. Glas scheiden is heel simpel. Verzamel het glas op een vaste plaats thuis en neem het glas mee op weg naar de supermarkt. En gooi de glazen flessen en potten (inclusief dop, kurk, deksel, etiket en restjes) in de glasbakken!

Reinis App
In de Reinis App kunnen inwoners alles vinden over de afvalinzameling en recycling in Nissewaard. Ook staan alle locaties van de ondergrondse glasbakken in Nissewaard weergegeven.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant