Ina en Ab zijn al 70 jaar een paar.
Ina en Ab zijn al 70 jaar een paar. Foto: G. de Gans

Schrijven werd blijven voor platina paar

Actueel 885 keer gelezen

Spijkenisse - Gisteren vierde echtpaar De Gans-Manneke hun 70-jarig huwelijksjubileum. Vandaag feliciteerde burgemeester Van Oosten het platina paar doormiddel van videobellen en was zo toch nog bij het bruidspaar 'op bezoek'.

Vorige week woensdag werd het paar verrast met een door hun schoondochter geregelde en door chef-kok Herman den Blijker aangeboden 'buiten-diner'. Den Blijker reed in een foodtruck bij de woning van mevrouw en meneer De Gans voor en bereidde ter plaatse een heerlijke varkenshaas. Behalve het platina paar schoven ook enkele directe familieleden op gepaste afstand van elkaar aan.

Hoe het begon
Een van de jongens van het regiment in Nederlands-Indië, waartoe ook de jonge Ab de Gans behoorde, zocht via een advertentie in de krant een correspondentievriendin. De brieven van meisjes die reageerden werden binnen de sectie verdeeld. 'We verdeelden het zo dat je met iemand kon schrijven die bij je in de buurt woonde.' Ab ging corresponderen met Ina. 'Ik schreef graag en vaak brieven in die tijd', vertelde Ina. In mei '48 keerde Ab terug naar Nederland en zocht Ina op om haar te bedanken voor de leuke brieven. Tijdens een uitje naar de dierentuin sloeg de vonk tussen het stel over.

Naar Spijkenisse
Het jonge paar woonde eerst enkele jaren in. Hun eerste eigen huis betrokken ze enkele jaren later. Zo'n 10 jaar later werd de overstap naar Spijkenisse gemaakt, waar een mooi groot huis met een tuin gekocht werd. Omdat Ab inmiddels bij Shell werkte was dat ook lekker in de buurt. Ondertussen kregen ze drie kinderen en hebben Ina en Ab vier klein- en een achterkleinkind(eren). Zo'n 20 jaar geleden verhuisde het paar naar een appartement met prachtig uitzicht over de Oude Maas. Voor haar trouwen, werkte Ina op het kantoor van een drukkerij. Ab werkte na terugkomst uit Indië als fotograaf bij de gemeente Rotterdam. Zeven jaar later ging hij aan het werk bij Shell, waar hij de leiding kreeg over de lichtdrukkerij. De laatste jaren deed hij er speciale opdrachten.

Samen genieten
Na zijn pensionering werkte de onlangs, een dag voor zijn trouwdag, 96 jaar geworden Ab met veel plezier in zijn volkstuin. Ina verwerkte de groenten en het fruit. Samen was het echtpaar, onder andere als ouderling, heel actief in de kerk. Ina (93) was ook vrijwilligster in De Vier Ambachten en in het ziekenhuis. Tegenwoordig is ze actief op de Ipad en een fervent kaartenmaakster. 'Elkaar vrij laten en ieder je eigen hobby's hebben', noemt dit platina paar één van de pijlers in hun al zo lange huwelijk. Ze redden het nog prima met elkaar en zonder hulp en hopen nog lang samen van het leven te mogen genieten.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant