De kranslegging bij het monument aan de Vredehofstraat.
De kranslegging bij het monument aan de Vredehofstraat. Foto: Foto-OK.nl

Dodenherdenking in Spijkenisse

Actueel 1.142 keer gelezen

Spijkenisse – Ook in Spijkenisse dit jaar geen Dodenherdenking zoals gebruikelijk. Omdat groepssamenkomsten momenteel onverstandig en verboden zijn, werd gezocht naar een alternatief.

In plaats van tijdens de bijeenkomst die andere jaren op 4 mei 's avonds plaatsvindt, legde burgemeester Van Oosten vanmorgen al, samen met zijn echtgenote, een krans bij het herdenkingsmonument aan de Vredehofstraat in Spijkenisse. Een muzikante van TOGIDO speelde daarbij het taptoe-signaal. Vervolgens werd op de achterliggende begraafplaats het graf bezocht van de twee Britse vliegers, Pilot Officer Michael Anderson en Leading Aircrafman Herbert Hawkins van het No. 600 City of London Squadron, die in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in een poging de Duitse bezetters te verdrijven, nabij Spijkenisse om het leven kwamen.

Daarna werd door de burgemeester een krans gelegd ter hoogte van de Voorstraat 14a. Hier was voor de oorlog de slagerij en het woonhuis van de Joodse familie Levie. Vader Salomon, moeder Mina, kinderen Charles en Elly en tante Jaantje, werden op 28 oktober 1942 door de bezetters, als laatsten van de in totaal 45 Joodse Nederlanders op Voorne Putten, gedeporteerd en omgebracht. Ter herinnering liggen in de bestrating voor het huis vijf 'Stolpersteine' met daarop hun namen.
Van de kranslegging werd door een medewerkster van de gemeente Nissewaard een korte filmimpressie gemaakt welke online te zien is.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant