Afbeelding
Foto: Pixabay

Extra aandacht voor vrouwen en kinderen in coronatijden hard nodig

Actueel 119 keer gelezen

Medio april zijn bijna 28.000 mensen in Nederland positief getest op corona. Hoewel de toestroom van patiënten richting de ziekenhuizen af lijkt te nemen, zijn nog steeds meer dan 1300 mensen op de intensive care opgenomen. Het gaat in deze tijden vooral om de gezondheid, het tegengaan van verspreiding van het virus en de gevolgen voor de economie. Valente en Unicef roepen op om ook extra aandacht te vestigen op vrouwen en kinderen, die slachtoffer kunnen worden van de gevolgen van de quarantaine.

De gevolgen van huiselijk geweld

Huiselijk geweld is een factor die altijd een grote rol speelt in het leven van de slachtoffers. Maar in deze tijden zijn de gevolgen vele malen groter. Enerzijds omdat de vrouwen (en kinderen) nergens heen kunnen om het huiselijk geweld te ontvluchten. Anderzijds omdat de partner in deze situatie vaak veel meer uren thuis doorbrengt, waardoor het risico op huiselijk geweld en de mate van geweldpleging hoger ligt. Daarnaast kunnen de vrouwen nergens heen; opvang is lastig en in deze onzekere tijden is huis en haard achterlaten géén aantrekkelijk idee.

Daarom vraagt Valente om extra aandacht en wil zij dat de aanpak van huiselijk geweld opgenomen wordt in de nationale strategie met betrekking tot het coronabeleid.

Meer uren online voor kinderen

Kinderen zijn ook extra kwetsbaar en niet alleen met het oog op huiselijk geweld. Zij brengen vaak veel uren door achter de computer, telefoon of tablet. Om contact te houden met de buitenwereld, om educatie te kunnen volgen of spellen te spelen. Gewelddadige content, cyberpesten, seksuele uitbuiting en andere risico's zijn hierdoor automatisch groter. Zeker wanneer de ouders op hetzelfde moment aan het thuiswerken zijn en het online gedrag van de kinderen niet kunnen monitoren. Unicef roept daarom op tot extra aandacht voor de kinderen die meer schermtijd hebben dan normaal.

Samen door de lastige tijd komen

Met het aantal besmettingen in Nissewaard is het zaak om samen door de lastige tijd heen te komen. Zonder huiselijk geweld en met veilig gebruik van het internet. Zorg ervoor dat spanningen vermeden worden, net als 'stiekem' online gedrag van kinderen. Aangezien financiële stress vaak zorgt voor problemen in huishoudens, is het goed om hier open over te zijn en op tijd plannen te maken. Een bestaande lening oversluiten, zoeken naar mogelijke besparingen en het korten op uitgaven kan zorgen voor financiële rust, waardoor een gezondere thuissituatie ontstaat. Het risico op huiselijk geweld of problemen door het gebruik van internet zijn hiermee niet verholpen, maar het risico wordt wel aanzienlijk kleiner.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant