Het coronavirus is op dit moment het onderwerp van gesprek. Foto: Envato Ellements.
Het coronavirus is op dit moment het onderwerp van gesprek. Foto: Envato Ellements. Foto: Envato Ellements

Hoe denkt Nissewaard over de genomen corona-maatregelen?

Algemeen 682 keer gelezen

Vorige week hebben we in samenwerking met Top Onderzoek een onderzoek uitgezet onder de deelnemers van TipNissewaard.

Deze enquête ging over, hoe kan het ook anders, corona en de maatregelen die genomen zijn om de besmetting zo klein mogelijk te houden. Voor deze ene keer konden ook niet-deelnemers de enquête via onze website invullen.

Veel zorgen
Dat het coronavirus mensen bezig houdt, blijkt wel uit het feit dat maar liefst 66% van de paneldeelnemers aangeeft zich veel zorgen te maken. Sommige zorgen zijn gerelateerd aan de leeftijd en de gezondheidsproblemen van de deelnemers. Andere deelnemers geven aan dat de zorgen ontstaan door het gedrag van anderen, die zich maar niet willen houden aan de adviezen, geen afstand houden en zich nog steeds ophouden in groepen.

Maatregelen
Vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek nemen hygiënemaatregelen. Zo wast 92% zeer regelmatig de handen met zeep, hoest en niest 79% aan de binnenkant van de elleboog en gebruikt 69% papieren zakdoekjes. Bijna iedereen geeft aan zoveel mogelijk binnen te blijven en alleen voor de noodzakelijke boodschappen de deur uit te gaan. Ook wordt de afstand van 1,5 meter in acht genomen. Slechts 2% neemt geen maatregelen.

Mondkapjes
Vijf procent van de ondervraagden heeft mondkapjes aangeschaft. Ruim 63% stelt ze niet te gaan kopen. Mondkapjes zijn voor de zorg, zo stelt het merendeel. Daarbij komt dat de mondkapjes in de winkel niet de juiste bescherming geven. Een ruime meerderheid is er ook voorstander van dat mondkapjes bij andere branches gevorderd worden, mits deze dan naar de zorg gaan.

Thuis werken
Het advies is werk thuis als het kan. 64% van de panelleden werkt thuis. Voor een kwart is dat niet mogelijk vanwege de werkzaamheden.

Genomen maatregelen
Bijna driekwart van de panelleden vindt dat de maatregelen die genomen zijn om verspreiding te voorkomen, voldoende zijn. Alleen jammer dat bepaalde mensen zich er niet aan houden. Er wordt dan ook aangedrongen op meer (winkel)sluitingen en beperking van reizen. Maar ook op hogere boetes.

Volledige lockdown
In totaal 41% van de respondenten is (zeer) positief m.b.t. het instellen van een volledige lockdown. Daartegenover staat 32% (zeer) negatief tegenover deze maatregel. Als het moet, dan moet het, maar liever niet. Het is enkel het verschuiven van het probleem, want als alles weer opengaat slaat het virus opnieuw toe.

Hamsteren is niet nodig
Ruim 63% geeft aan niet van plan te zijn om voor twee weken voedsel in te slaan. De meesten doen gewoon hun boodschappen zoals altijd, al geven sommigen wel aan dat het aantrekkelijk is om als je vaak met lege schappen te maken hebt, iets meer in te slaan. Anderen stellen van de oude stempel te zijn en altijd voor twee tot drie weken eten in huis te hebben.

Informatieverstrekking
Het coronavirus beheerst inmiddels ons leven en de media. Maar liefst 93% van de panelleden vindt dat ze goed geïnformeerd wordt, al zijn er toch wel de nodige opmerkingen over de registratie van patiënten waardoor er nu een beter beeld zou zijn van de verspreiding. Ook missen de respondenten informatie van mensen die genezen zijn. Hierdoor wordt de vergelijking met een gewone griep groter. Want ook die griep doet op dit moment zijn ronde in Nederland.

Tips aan de gemeente
Panelleden hebben ook nog wat tips voor de gemeente:

  • alle winkels dicht m.u.v. supermarkt en apotheek;
  • boodschappen doen in tijdsblokken
  • meer handhaven; boa's en politie inzetten om mensen uit elkaar te houden.
  • bossen en stranden open zodat frisse lucht en zonneschijn hun werk kunne ndoen. Op de Maasvlakte kun je met gemak 2 voetbalvelden tussenruimte houden.
  • Reinis iedere dag openstellen voor een andere wijk en gft afval lokaal ophalen omdat iedereen in de tuin aan het werk gaat. Ook gratis grofvuil ophalen.
  • groepen uit elkaar jagen met een waterkanon
  • hard optreden tegen ongehoorzame burgers die een loopje nemen met de maatregelen
  • lock down
  • markten verbieden
  • het ziekenhuis oppompen tot noodopvang
  • OV stil zetten

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant