De meeste bewoners willen geen extra woonlaag op de woning van de buren. Foto: Foto-Ok.nl
De meeste bewoners willen geen extra woonlaag op de woning van de buren. Foto: Foto-Ok.nl Foto: Foto-Ok.nl

Dakopbouw houdt gemoederen nog steeds bezig

Algemeen 1.075 keer gelezen

Spijkenisse - Een bewoner van het Sleedoornpad wil een dakopbouw realiseren, maar omwonenden zijn het daar niet mee eens. Er zijn in deze kwestie diverse rechtszaken gevolgd met als resultaat dat de dakopbouw tot op heden nog niet gebouwd is.

Bewoners zijn bang dat de bouw van de dakopbouw ten koste gaat van het karakteristieke uiterlijk van het wijkje. Daarnaast zijn ze bang dat door de opbouw het plaatsen van zonnepanelen niet rendabel zal zijn. Behalve schaduw op de zonnepanelen geeft een dakopbouw ook meer schaduw in huizen en tuinen vooral bij de laagstaande zon in het voor- en najaar. Ook het verlies van privacy speelt voor een aantal bewoners een rol.

In beginsel is dit een zaak tussen de aanvrager, de omwonenden en de raad, zo stelt Sip van der Weg, fractievoorzitter van LOB, maar hij wil toch wel weten hoe het nu zit met de opmerking van wethouder Bal dat de gemeente linksom dan wel rechtsom voor de rechter zal komen te staan in deze zaak. De wethouder bedoelt daarmee dat zowel bij het verlenen van de omgevingsvergunning als het weigeren ervan, een rechtsgang niet uit te sluiten is.

De gehele procedure is voor een leek vrijwel niet te volgen. De vergunning waarover de rechtszaak gevoerd is, is afgegeven op 18 februari 2019. Op 30 oktober 2019 is er een nieuwe vergunning aangevraagd, die een verkleining van de in eerste instantie geplande dakopbouw betrof. Bij nader inzien heeft de aanvrager die aanvraag ingetrokken, omdat er waarschijnlijk weer een rechtsgang zou volgen. Wel heeft de aanvrager hoger beroep ingediend bij de Raad van State. Mocht die de man gelijk geven, dan kan hij volgens de in februari afgegeven vergunning gaan bouwen. Ook de gemeente is in hoger beroep gegaan, omdat de rechter een andere interpretatie geeft van de welstandsnota en de toetsingscriteria dan het college.
Van der Weg wil ook weten wat de gevolgen van de rechterlijke uitspraak zijn voor de adviezen die de welstandscommissie reeds heeft uitgebracht en wat de impact voor de hele gemeente is. Het college laat weten dat het oordeel van de rechter grote consequenties heeft voor de beoordeling van het college met betrekking tot aangevraagde omgevingsvergunningen. De zg. sneltoetscriteria moeten volgens de rechter ook betrokken worden bij bouwplannen die afwijken van de welstandsnota. Dit betekent dat huidige en toekomstige bouwprojecten die niet voldoen aan de sneltoetscriteria, maar waarbij de externe welstandscommissie vindt dat het bouwplan welstandtechnisch doorgang kan vinden, nimmer doorgang kan vinden. De consequentie is dat het college plannen die aan de redelijke eisen van welstand voldoen, maar niet aan de sneltoetscriteria, zal moeten weigeren.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant