Afbeelding
JK

Laat me

Algemeen 244 keer gelezen

Muziek, tja, wat doet muziek en waarom heeft iedereen een eigen voorkeur? Er zijn nogal wat muzieksoorten, van oubollige antieke muziek van toen je jong was tot aan de moderne muziek met knallende gitaren of Rap. Raps zijn voor mij geen muziek, ik zie het meer als praten door de muziek heen, maar dat is voor iedereen anders natuurlijk.
En dan heb je muziek waar je vrolijk van wordt of juist melancholiek en zijn zachte tranen over je wangen het resultaat. Ik hou van heel veel muzieksoorten, helemaal afhankelijk van wat ik voel doet me de keuze maken van wat ik opzet. Anderzijds kun je met muziek ook je stemming creëren. Als ik koor muziek opzet dan gaat er een schakelaar om en knallen de tranen uit mijn ogen, ongeacht of ik de tekst versta of niet. En dan heb je nog muziek waar diepe herinneringen aan kleven. Bij Enya, Enigma, Era of Vangelis ben ik er even niet, dan luister ik met passie en emotie. Maar anderzijds kan ik ook mateloos genieten van keiharde gitaarmuziek, met bombastische begeleiding van harde basdrums. Dan ga ik mee dirigeren, ik lijk soms wel gek. Muziek kan heimwee naar vroeger opleveren maar ook de blik op de toekomst verbreden.
Eigenlijk is muziek de huisapotheek, het reformeert je ziel en werkt je gemoedstoestand even bij, daar kan een pil van de dokter niet tegenop.
'Laat mij mijn gang maar gaan', een nummer van Ramses en Liesbeth, enerzijds een janknummer, anderzijds voor mij een kreet uit het hart, laat mij maar gaan, ik heb mijn eigen wereldje bij jou. Ik ben een soort stuurwiel op een schip, ik zwenk niet meteen naar links of rechts als je er aan draait, het kan even duren voor ik naar je luister, grappig toch?
Maar goed, zo heeft iedereen een andere muzikale voorkeur en beleving, gelukkig maar. Maar ja, wie kan zonder emotie luisteren naar You Raise Me Up, vooral als de Celtic Woman dat zingen? Ziet u wel, ik ben niet de enige.

Reacties: jan@komawa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant