Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

De toekomst van Nissewaard

Algemeen 1.387 keer gelezen

Spijkenisse - Nissewaard laat een stagnerende ontwikkeling in inwonertal en woningvoorraad zien en een afname van werkgelegenheid. Daarmee is de situatie in de gemeente Nissewaard zorgelijk.

Met bovenstaande begint de samenvatting van het rapport 'Economische Visie Nissewaard' van dr. Bart Kuipers, dat gisteravond besproken werd tijdens een ondernemersbijeenkomst in Theater de Stoep. Het rapport is opgesteld op verzoek van het college. 'We willen weten waar we staan, waar we heen willen en hoe we dat kunnen bereiken', legt wethouder Soeterboek uit. 'Als gemeente willen we de handschoen oppakken, maar we moeten het wel samen doen met de ondernemers, de onderwijsinstellingen en de MRDH.'

Nissewaard is een pendelgemeente, zo stelt Kuipers. Slechts 9000 inwoners werken in hun eigen gemeente, de rest verlaat iedere dag Nissewaard en gaat aan het werk in het havengebied of omringende gemeenten. Daarnaast neemt ook nog eens het aantal werkzame personen behoorlijk af, zeker in vergelijking met vergelijkbare gemeenten. Wat ook opvalt in de cijfers is een flinke afname van de specialistische zakelijke dienstverlening en (opvallend) de sector vervoer en opslag in Nissewaard. Dat laatste komt volgens Kuipers en zijn mede rapporteurs omdat Nissewaard niet heeft weten te profiteren van de groei van de nabijgelegen Rotterdamse haven. De gemeente zal steviger moeten inzetten op participatie in de transities die nu in de haven plaatsvinden. Dan kan het tij nog ten goede gekeerd worden.

De gemeente moet een service valley worden voor het havengebied. Daarvoor zijn in de ogen van Bart Kuipers een aantal zaken van belang: er moet een nieuwe naam bedacht worden voor bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering. Maar er moet ook gekeken worden naar een nieuw circulair bedrijventerrein. De locatie die hij in gedachte heeft, is het gebied tussen Spijkenisse en Geervliet. Nissewaard moet zorgen dat ze aan de slag gaat met haar sterke punten. Een hbo-instelling zal zich waarschijnlijk niet willen vestigen in Nissewaard maar het is wel mogelijk om satellietvestigingen naar Spijkenisse te halen. Het is raadzaam om deze te centreren rondom de metro. Zeker bij metro centrum biedt het de mogelijkheid om een zorgcampus te creëren.

Het college kijkt naar versterking van het bedrijventerrein, maar ook naar uitbreiding omdat er op Halfweg-Molenwatering slechts 2% leegstand is. Wil je iets doen op het terrein, dan is dat moeilijk. Bij uitbreiding is het echter van belang om rekening te houden met andere ontwikkelingen want de gemeente wil geen concurrent zijn van Kickersbloem 3, zo houdt de wethouder de aanwezige ondernemers voor. Ook wordt er gekeken naar imagoversterking en naar rust, reuring en ruis in het centrum. Om e.e.a. vorm te kunnen geven, is de gemeente wel op zoek naar specifieke managers om de kar te trekken.

Bij het opstellen van het rapport is gesproken met de ondernemerstafel. Daarbij waren geen vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen aanwezig en juist zij willen ook meepraten over de koers die de gemeente moet volgen. De wethouder geeft aan dat er nog gesprekken zullen volgen met ondernemers en onderwijsinstellingen, waarvan enkele tijdens de avond al aangeven belangstelling te hebben voor de geschetste mogelijkheden. Doorgaan op de huidige manier is in ieder geval geen optie, want dan bestaat de kans dat de gemeente onder curatele komt te staan. Al biedt dat ook weer mogelijkheden volgens Peter Ros, die het laatste onderdeel van de bijeenkomst verzorgde. In tijden van crisis ontstaan vaak veel mogelijkheden en zijn andere partijen bereid tot investeren.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant