Afbeelding
Foto: Bas van der Wel
column burgemeester

Wat wilde jij worden als kleuter?

Column 487 keer gelezen

Als je een willekeurige kleuter vraagt wat hij later wil worden, zal deze vraag menig keer beantwoord worden met het antwoord brandweerman. Bij de open dagen van de brandweer is het steevast druk met kleintjes die hun ogen uitkijken en de brandweer gewoonweg fantastisch vinden. Hoe is het dan toch mogelijk dat de vrijwillige brandweer van de kleinere dorpen in Nederland tegenwoordig zo veel moeite hebben met het aantrekken van nieuwe mensen?

In Zuidland zijn we al een tijdje op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zo'n vier tot zes gedreven brandweerlieden tussen de 18 en de 40 jaar die dit doen naast hun gewone baan. Het is in feite een parttime job, waarbij het naast paraatheid en hulpvaardigheid aankomt op groepsbinding en teamspirit. De vrijwillige brandweer heeft dezelfde taken, verplichtingen en opleiding als de beroepsbrandweer, maar zij heeft geen vast dienstverband voor een vast aantal uren.

Bij potentiële geschiktheid lopen de nieuwe kandidaten eerst twaalf weken stage om te kijken of er een klik is met de groep. Bij geschiktheid gaan ze in het najaar van 2020 naar de regionale selectiedagen voor de definitieve testen. Bij een positief resultaat krijgt de kandidaat een tijdelijke aanstelling aangeboden en start vervolgens een opleiding waarbij hij of zij achttien maanden lang één keer per week naar school gaat. Hierna is men volledig operationeel inzetbaar.

We zien in Nederland dat vooral in kleine steden en dorpen het enorm lastig is om nieuwe vrijwilligers te vinden. Het korps Zuidland maakt hierop geen uitzondering. Wel zien we dat de huidige vrijwillige brandweer in Zuidland een hecht team is waarbij het oudste lid al meer dan 40 dienstjaren op zijn conto heeft staan. Wil jij ook deel uitmaken van dit team en samen met anderen een steentje bijdragen aan de veiligheid van de inwoners van jouw gemeente? Ben je op zoek naar beetje spanning dat je veel energie geeft? Dan is het toetreden tot een vrijwillig brandweerkorps de oplossing. Kijk op: www.betrokkenvrijwilligers.nl voor meer informatie.

Denk nog eens aan die kleuter van toen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant