Negen Joodse inwoners kwamen na de oorlog niet terug naar Zuidland. Foto: Foto-OK.nl
Negen Joodse inwoners kwamen na de oorlog niet terug naar Zuidland. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-Ok.nl

Het Levenslicht straalt in Zuidland, ondanks de regen

Algemeen 446 keer gelezen

Zuidland - Vanavond stond het Levenslicht voor de derde en laatste keer in Nissewaard.

In Zuidland werd er stilgestaan bij de negen Joodse inwoners die na de oorlog niet terug kwamen. Maar er werd ook stilgestaan bij de andere slachtoffers die in Zuidland te betreuren waren. Bij het monument werden zij door een ieder op eigen wijze herdacht.

Na de oproep van burgemeester Van Oosten om de verhalen door te blijven vertellen, zodat iedereen weet dat vrijheid behouden moet blijven zong Rejoice 10000 redenen en het welbekende Halleluja van Lennard Cohen. Hans Aalbersberg nam de bezoekers van de bijeenkomst aan de hand van de herinneringen van Adrie van der Pols mee naar de oorlogsjaren. Op 14 mei 1940 zagen de Zuidlanders de hemel boven Rotterdam rood kleuren, de stad brandde. Datzelfde jaar kwamen de eerste Duitse soldaten naar Zuidland. In juni 1941 vielen er 15 brisantbommen op Zuidland waarbij 200 woningen werden verwoest en er drie doden waren te betreuren. De sporen van deze verwoesting zijn nog steeds zichtbaar. In 1942 werd ook in Zuidland zichtbaar hoe Hitler over de Joden dacht. In september 1942 werden de negen Joodse inwoners afgevoerd. De herinneringen aan hen wordt levend gehouden door de Stolpersteine die op verschillende plekken in het dorp liggen. Ook de evacuatie die plaatsvond nadat de polder onder water was gezet, kwam ter sprake. Adri moest de peilstok in de gaten houden en iedere dag de waterhoogte aan de bezetter rapporteren. Hij wist de peilstok wat dieper in de grond te krijgen waardoor op sommige plekken het water minder hoog kwam en bedrijven niet geheel verloren gingen.

Op 5 mei ging niet direct de vlag in top omdat er Duitse soldaten in de kerktoren zaten, maar een dag later wapperde hij fier vanaf de toren en een jaar later luidde ook weer de originele klok.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant