Afbeelding
Foto: pixabay.com

Lezers schrijven: Rommel en rookvrije zones

Actueel 403 keer gelezen

Al jaren houdt ondergetekende zijn straatje een beetje schoon van het zwerfvuil. We wonen dichtbij een school en een openbaar gymlokaal dus er komen nog al eens wat mensen van alle leeftijden voorbij.

Zo in de loop der jaren begin je de verschillende rommeltjes te herkennen; de leerlingen die een slechte repetitie verscheuren, jongere leerlingen die van papa en mama een pakje drinken met zo'n plastic rietje eraan meekrijgen; enthousiaste gymmers die zich zódanig uitgesloofd hebben dat ze onmiddellijk een blik energiedrank nodig hebben. Uiteindelijk eindigen veel van die zaken/verpakkingen in de bosjes en op straat.

Het is ook meerdere keren per dag gezellig druk in de straat met papa's en mama's die hun kinderen af komen halen om ze veilig naar huis te brengen. Sommigen roken - terwijl ze wachten - een sigaretje. Ondanks programma's van de overheid om de mensen van het roken af te helpen zijn er nog steeds mensen die graag een sigaretje roken. Waarom niet? Als je het toch lekker vindt?

Wat me dan wel stoort is het aantal sigarettenpeuken/filters die op straat gegooid worden. De rookvrije zones bij school worden aardig nageleefd, men gaat nu gewoon 20 meter verderop staan om toch hun sigaretje te kunnen roken. Nog steeds gaan de peuken dan de straat op.

Het komt met regelmaat voor dat ik bij mijn wekelijkse rondje door de straat zo'n 30 tot 50 sigarettenfilters oppik om die weg te gooien in de restafvalcontainer. En dan vind ik ze nog niet eens allemaal. En dan laat ik de aso's buiten beschouwing die nog steeds hun auto-asbak durven legen op straat.

Dezelfde activiteit voer ik ook uit bij het wijkcentrum dat tussen de nabijgelegen scholen in ligt. In de poort naar het wijkcentrum en op het pleintje daarvan (buiten de rookvrije zones van school dus) scoor ik ook veel peuken en andere rommeltjes zoals verpakkingen van snacks en fastfoodleveranciers.

Ik ben me eens in sigarettenfilters gaan verdiepen.

Weet u dat het plm 2 jaar duurt voordat een sigarettenfilter uit elkaar is gevallen en dat-ie dan in stukjes in het oppervlaktewater verdwijnt?

Sigarettenfilters bestaan voor het grootste gedeelte uit microplastics (cellulose acetaat) en u kunt in een factsheet van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lezen in hoeverre o.m. sigarettenfilters belastend zijn voor het milieu.

Lees maar mee (taaie literatuur) op https://www.rivm.nl en zoek op " factsheet microplastics nederlandse wateren".

Nog onlangs kon u in het nieuws ook lezen hoe microplastics in de voedselketen terechtkomen. (De ramp met het m.s. Zoë bij Schiermonnikoog - De vondsten in de haven bij plastic verwerkende industrieën).

Het is dus zeer wel mogelijk dat de zee- en landdieren die aan het begin staan van de kabeljauwfilet  of het heerlijk wildbraad op uw tafel met deze microplastics te maken hebben gehad.

Hou me ten goede, ik misgun niemand zijn stukje kabeljauwfilet of kibbelingetje, een hertenbiefstukje is ook niet te versmaden maar de gedachte dat die dieren vergiftigd worden met microplastics die door toedoen van de mens in het milieu terechtkomen, stemt me treurig.

Ook een item op de site van de plasticsoupfoundation.org geeft een aardige indruk.

https://www.plasticsoupfoundation.org/2019/03/de-rommelige-waarheid-over-het-sigarettenfilter/

Laten we met z'n allen eens nadenken als we iets op straat wegmikken. Ik blijf stoïcijns de rommel eens in de week in onze straat en bij het wijkcentrum opruimen maar Spijkenisse is een stuk groter. Ik hoop met dit pleidooi iets aan te wakkeren, zo niet, dan gaat de stad/wereld gewoon wéér een stukkie verder naar de verdommenis en willen we dat?

Leo Mackenbach 

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij redactie bekend'. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant