Vlnr. Jaque Grishaver, Tineke Nusink, Joachim Gauck  en de inleider Prof. Dr. Romijn van het NIOD.
Vlnr. Jaque Grishaver, Tineke Nusink, Joachim Gauck en de inleider Prof. Dr. Romijn van het NIOD. Foto: PR

Voormalig Bondspresident onderscheiden

Algemeen 396 keer gelezen

Amsterdam - Vorige week woensdag is in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de 17e Nooit Meer Auschwitz Lezing gehouden door de voormalige 11e Duitse Bondspresident (2012-2017) Joachim Gauck.

Na zijn lezing kreeg hij uit handen van de voorzitter van het Nooit Meer Auschwitz Comité Jacques Grishaver de door de Spijkenisser beeldhouwer en Pulchri lid Tineke Nusink (1951) in 2018 ontworpen Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding (oprichtster van het NMA comité). Deze Internationale jaarlijkse onderscheiding is vorig jaar uitgereikt aan Prof. Dr. Philippe Sands uit Engeland.

Voorvechter van vrijheid
Joachim Gauck is als zoon van een overlevende van de Goelag in Siberië politiek sterk beïnvloed door het lijden van zijn eigen familie en zijn opvoeding in het totalitaire communistische regime van de DDR. Gauck is een van de vele grondleggers en ondertekenaars van zowel de Verklaring van Praag over het Europese Geweten en het Communisme (2008), als de verklaring over de misdaden van het Communisme (2010), die oproepen tot veroordeling van het Communisme. Gauck werd belast met het beheer van de Stasi archieven en met het onderzoek naar Communistische misdaden Hij heeft zich als bevlogen auteur en spreker uitgesproken tegen de misdaden van het stalinisme en nazisme. Op 5 mei 2012 voerde Gauck, als eerste Duitser in de geschiedenis, het woord tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding in Nederland. Daar noemde hij expliciet het grote aantal van 102.000 vermoorde Nederlandse Joden. In 2017 werd hij gedecoreerd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2017 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Maastricht. Angela Merkel omschreef hem als een onvermoeibare voorvechter van vrijheid, democratie en recht.

NMA onderscheiding
De Nooit Meer Auschwitz onderscheiding geeft een confronterend beeld van de holocaust. Aan de ene zijde staan de letters NMA (Nooit Meer Auschwitz), aan de andere zijde staat een wagon die de suggestie wekt dat hij van west naar oost onderweg is. In het ontluchtingsluik zijn twee bange personen te zien. In de letters zijn ook diverse personen te zien. In de A wachten mensen op hun dodelijk lot, in de letter M lopen naakte mensen naar hun dood toe en in de letter N is slechts één figuur zichtbaar, als symbool voor de weinige overlevenden van de vernietigingskampen. De onderscheiding is uitgevoerd in een donker en roestbruin patine vanwege de kleur van de rails en wagons en staat op een zwart granieten sokkel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant