Afbeelding
Foto: JK

Terug naar Vroeger

Column 218 keer gelezen

Soms heb je het op een feestje, of zomaar ergens, over hoe het vroeger was, de een heeft heimwee, de ander is blij dat het zo niet meer is. Eigenlijk is het zo dat de mooie elementen uit vervlogen tijden niet zijn meegegaan en dat men in het heden het alleen maar heeft over de 'ellende' van vroeger. De wereld was niet zo snel en kort door de bocht, men begreep elkaar nog en iedereen was nog aanspreekbaar en niet net 'druk' met een doosje tegen het oor of voor het gezicht.
Ik kom uit een piepklein dorpje, mijn vader had een bouwbedrijf en dus hadden wij al een net toilet en niet zoals velen toen, een 'tonnetje' om op te jeweetwellen. Ons telefoonnummer was 16, best goed te onthouden. Betalingen en ontvangsten van geld gingen over de post, meestal contant in een aangetekende envelop. De ponskaart bestond al en jeetje, wat werkte dat goed! Tja er was ook armoe, en niet zo'n beetje ook. Maar velen noemen dat juist het nadeel van 'toen'. Dat er nu nog steeds armoe is gelooft men liever maar niet, maar geloof me, er zijn er zat die keer op keer een paar weken tekortkomen voor het eind van de maand. Er heerst een soort van luxearmoe, men praat er niet over maar probeert op creatieve manier hun ellende te verdoezelen.
Ik ging naar school in een korte manchester broek, heel stoer met een echte gulp! Op zondag kregen we een koekje bij de thee en bij bijzondere gelegenheden was er voor ma een advocaatje met slagroom en pa nam water, want die dronk geen sterke drank.
Nee we hadden geen tv, zelfs geen grammofoon of bandrecorder, we deden het met een radio van voor de oorlog, maar die deed het prima. Dat ding mocht op zondag aan en wij genoten van elke muzieksoort.
Armoe? Welnee, dat bestond wel maar hoorde bij het leven toentertijd, de buren sprongen wel even bij met een warme prak voor de minderbedeelde. Die armoe was minder erg dan die van nu.

Reacties: jan@komawa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant