Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Ingetogen Levenslicht bijeenkomst in Heenvliet

Actueel 690 keer gelezen

Heenvliet -  Evenals woensdag in Spijkenisse, was gisteravond op de Markt in Heenvliet een deel van het herdenkingsmonument Levenslicht te zien. Het gehele door Daan Roosegaarde ontworpen Levenslicht, bestaat uit 104.000 in het donker blauw-oplichtende stenen; evenveel als het aantal in de Tweede Wereldoorlog  omgekomen Nederlandse slachtoffers. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt.

Na de onthulling begin deze week in Rotterdam, werd het monument in 170 onderdelen verdeeld over evenveel Nederlandse gemeenten waar vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Levenslicht is van 22 januari tot en met 2 februari in heel het land te zien. Het lichtmonument is in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gemaakt. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Zo'n 60 belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de oproep om vooraf in het aan de Markt gelegen Ambachtsherenhuis een herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Wethouder Léon Soeterboek sprak tijdens de ingetogen bijeenkomst en noemde de namen van de Joodse slachtoffers uit Spijkenisse, Zuidland en Heenvliet. Hij gaf aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend en een groot goed is. '75 Jaar na de oorlog is de vrede nog steeds kwetsbaar. We moeten zolang dit nog kan blijven luisteren naar de verhalen van overlevenden, ooggetuigen en nabestaanden van de Holocaust. Praten over de vrijheid en deze doorgeven aan onze kinderen.' Om die reden zullen burgemeester van Oosten en de wethouders in de komende tijd ook de scholen bezoeken om hierover te praten.

Een inwoonster van Heenvliet vertelde vervolgens het uit de mond van haar buurman opgetekende verhaal over dingen die hij als jong kind in de oorlog had meegemaakt. Als intermezzo tussen de sprekers speelde mevrouw Ankie Geul op de vleugel het eerste deel van de Mondscheinsonate van Ludwig von Beethoven en muziek van Claude Debussy.

Volgende week donderdagavond is het monument van 19.00 tot 21.00 uur ook nog te zien in de tuin van de Dorpskerk in Zuidland (Kerkstraat 8-10). In de Dorpskerk start om 19.00 uur een bijeenkomst waarbij burgemeester Van Oosten aanwezig is en spreekt.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant