Afbeelding
Foto: JK

Geen rente?

Column 443 keer gelezen

Toch maar weer die ouwe sok of de huishoudspaarpot?
De banken geven geen rente meer over het geld dat we bij hen stallen, want ze zijn armlastig omdat ze zelf hun kapitaal stallen bij de ECB, (Europese Centrale Bank). Waarom ze dat daar stallen is wat wazig, men heeft er nogal onduidelijke redenen voor, maar goed, het zal wel.
Maar hoe kun ik het verkroppen dat als ik geld van een bank leen ik dan rente moet betalen, maar als een bank van mij leent (ons inkomen/salaris) ik dan ook nog rente moet betalen, terwijl de bank dat zou moeten doen. Want feitelijk leent de bank geld van mij, mijn salaris is bij hen, dus kunnen zij er van alles mee doen, ik zou aan de bank rente mogen vragen, maar vergeet het maar, dat gaat het niet worden.
Daarom zou het beter zijn geen geld meer op de bank te zetten en er lekker zelf iets leuks mee doen, er zijn genoeg verdienmodellen te vinden, ga lekker in de handel of zo. Maar er is helaas een wurggreep, je kunt niet om de banken heen, want in de loop der jaren is men gaan 'pinnen' en dus heb je een bank nodig om die transacties te voltooien.
Ik betaal nog zoveel mogelijk contant, met echt geld, maar hoelang kan dat nog? We worden steeds minder zelfstandig, en meer afhankelijk van het grootkapitaal, elke cent is in beeld, niets kan meer zwart, als je die plannen had. Maar ook als je netjes alles legaal wil doen zit je vast aan de grillen van het bankwezen, ze kunnen telkens weer de kosten voor rente en diensten verhogen. Maar ja, Rutte beloofde vorig jaar dat we er allemaal op vooruit zouden gaan, zou hij misschien alleen de banken en de rijke zakenmensen bedoelen? Eigenlijk waren we in de zeventiger jaren beter uit dan nu, we verdienden minder maar konden veel meer. Natuurlijk krijgen straks de boeren en de CO2 alsmede de stikstof de schuld, want uiteraard ligt het niet aan de regering of de banken, welnee!

Reacties: jan@komawa.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant