NAM moet aanwezigheid gas nog aantonen | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Spijkenisse Intra ligt tussen de drie productieve gasvelden in. Afb. NAM.
Spijkenisse Intra ligt tussen de drie productieve gasvelden in. Afb. NAM. (Foto: NAM)

NAM moet aanwezigheid gas nog aantonen

  •   564 keer gelezen

Spijkenisse - In de loop van maart gaat de NAM starten met het aanboren van het veld Spijkenisse Intra. Dit is een klein veld, gelegen tussen Spijkenisse-Oost, Spijkenisse-West en Hekelingen.

De drie in productie zijnde velden hebben tot nu toe ca. 2 miljard kuub gas opgeleverd. De NAM verwacht dat Spijkenisse-Intra een 10 tot 15% van deze hoeveelheid zal gaan produceren. Mits er gas aangetroffen wordt, want het bewijs dat er daadwerkelijk gas aanwezig is, wordt pas bij het aanboren geleverd.

De NAM legde tijdens de presentatie aan de commissie Leefomgeving uit dat gas een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Gas moet het gebruik van kolen vervangen en daarnaast maakt het 40% uit van het energiegebruik in Nederland. De energietransitie, oftewel het van het gas af gaan, vraagt tijd. Tot die tijd heeft het de voorkeur om gas uit kleine velden te winnen in plaats van gas te importeren.

Bij bewoners die de informatieavond over de gaswinning bezochten, was veel angst voor bodemdaling en bevingen. De NAM verwacht dat de bodemdaling door gasproductie minder dan 2 cm zal zijn. Bij bodemdaling door verdroging van grond of onttrekken van grondwater, spreekt men van een ondiepe oorzaak. Bij gaswinning is er sprake van een diepe oorzaak en omdat het reservoir dat samengedrukt wordt een kom heeft van meerdere km's is de bodemdaling op een dergelijke plek minder dan bij een ondiepe oorzaak.

De NAM volgt het advies van de Technische commissie bodembeweging en zal geen nulmeting uitvoeren. Wel wordt de monitoring van de bodembeweging uitgebreid. Zo kunnen ook lichte bevingen, onder een magnitude van 2 worden geregistreerd. Dergelijke bevingen voelt men niet, maar kunnen wel schade veroorzaken. Sowieso stelt de NAM dat winning stopt bij een aardbeving met een magnitude van 3 of bij meerdere bevingen onder M = 3 die veel schade veroorzaken. De kans op aardbevingen is zeer klein; onder de lijn Amsterdam-Arnhem hebben zich door gaswinning nooit aardbevingen voorgedaan.

Tijdens de informatieavond heeft de NAM geprobeerd om de angst zoveel mogelijk weg te nemen. Uit vragen van de commissieleden blijkt dat dat niet helemaal gelukt is. Daarbij komt ook dat in bepaalde straten slechts een deel van de inwoners een uitnodiging heeft ontvangen. Volgens de NAM is bij het uitnodigen van bewoners gekeken naar de loop van het veld en naar het aantal mensen wat veilig toegelaten kon worden. In totaal zijn er 1200 uitnodigingen verstuurd, ca. 100 bewoners kwamen langs.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>