Afbeelding
Foto: PR
Zomaar een Nissewaarder

Olav Sammelius

Algemeen 1.351 keer gelezen

Als eerste en enige Nederlander liep Olav Sammelius in 2018/19 binnen 10 maanden de Legends Slam. Een fysiek en mentaal bijna onmogelijke uitdaging van in totaal zo'n 740 kilometer, verdeeld over vier wedstrijden, die gelopen worden over onverhard terrein (trail) met grote hoogteverschillen.

De 44-jarige inwoner van Spijkenisse zoek graag de grenzen van zijn kunnen op en vond in het lange afstand lopen, waarmee hij nog maar vijf jaar geleden begon, de ultieme uitdaging. Opgegroeid in Spijkenisse en begonnen als procesoperator, deed hij vervolgens een hbo-opleiding en werkt hij tegenwoordig in het research center van Shell. 'Na die opleiding zocht ik een uitlaatklep en kwam zodoende bij M-Point terecht, waar ik meedeed aan een 19 km. lange obstakel-run. Daarna heb ik het trail-runnen ontdekt. Het lopen is een goede manier om te ontspannen, je hoofd leeg te maken en je grenzen te verleggen.' Een half jaar later liep Olav zijn eerste trail over de Veluwe en daarna steeds langere afstanden en raakte hij meer en meer 'besmet' met het hardloopvirus. In 2016 deed hij voor het eerst mee aan de marathon van Rotterdam, die hij inmiddels al vier keer uitliep.

Op zoek naar uitdaging en om te ontdekken wat hij nog meer aankon, liep Olav in september 2018 de Great Escape: een 100 miles (circa 160 km) lange trail in de Belgische Ardennen. 'Voor mij een test of ik ook een zwaardere 100 miler aankon.' Onderweg leert hij veel van al meer ervaren lopers, zoals de balans tussen hardlopen, wandelen en rust en omgaan met (barre) weersomstandigheden. 'Daar heb ik het ontzettend koud gehad door de aanhoudende (18 uur) regen.' Om niet (teveel) te verdwalen wordt gelopen met GPS en een tracker. Zo kan de organisatie onmiddellijk zien of en waar een loper in moeilijkheden verkeert en dat hij de juiste route volgt. Onderweg zijn om de circa 20 km. verzorgingsposten, waar ook kan worden geslapen. Bij de Legends Trail is de afstand hiertussen groter en moet buiten worden geslapen.

Het tweede 'avontuur' was de Bello Gallico (dec.) in Noord-België. Ook daar liep Olav ook met succes 100 miles en groeide zijn vertrouwen om deel te nemen aan de 260 km. lange Legends Trail in maart 2019. 'Het ging zo goed, dat toen de eerste gedachte over het misschien kunnen lopen van de Legends Slam in me op kwam.' Na een niet al te goede voorbereiding startte hij in de Legends Trail (foto). Ondanks een eerder opgelopen blessure ging het lopen goed. 'Wel geslaapwandeld, gehallucineerd (een aanrader), een mega-blaar opgelopen en onderweg ook m'n verjaardag gevierd.' Eind juni vorig jaar voltooide Olav Another One Bites The Dust: 100 miles, minimaal 28 rondjes van zes km, die ieder binnen het uur gelopen moeten worden. 'Een slijtageslag; van de 110 gestarte deelnemers zijn er maar een stuk of acht, waaronder ikzelf, gefinisht.' Met het ook uitlopen van deze vierde trail heeft Olav de Legends Slam voltooid en mag hij in februari deelnemen aan de 500 km. lange Legends jubileum editie die voor de eerste en enige keer gehouden zal worden. 'Een mooi avontuur, ik kijk er naar uit', aldus de sportieve Nissewaarder. Meer info o.a. op https://vimeo.com/300922165

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant