Afbeelding
Foto: stock

Vuurwerkverbod

Actueel 789 keer gelezen

Het was me weer een jaarwisseling!

Huisdieren die zaten te rillen als een rietje. Opgeblazen prullenbakken, opstijgende putdeksels, exploderende bushokjes, rotjes op en door brievenbussen en auto's die in de fik gestoken werden.

Gewoon het gebruikelijke werk.

Wat dit jaar even wat minder was, was die gelanceerde lawinepijl die dwars door het raam in een Maassluise kinderkamer terecht kwam, maar wat ik de volgende dag hoorde bezorgt me nu nog steeds slapeloze nachten. In Arnhem was het misgegaan. Goed mis. 

Vuurwerk in een portiek. Een vader en zijn zoontje vonden de dood in een vastzittende lift. Wat zij hebben meegemaakt gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Ik wil het niet weten. Het was gewoon een kwajongensstreek. Niet meer, niet minder.

Net als al die andere kwajongensstreken. Ik had als tiener misschien ook vuurwerk in die portiek kunnen gooien. Zonder erbij na te denken. Elk jaar weer even wat gekker, harder en gevaarlijker toch? Maar ik had ook in die lift kunnen vastzitten. En die gedachte knaagt aan mij. Ik krijg er rillingen van en word er zelfs verdrietig om.  

Een gemiddelde jaarwisseling staat garant voor vuurwerk gooien naar voorbijgangers, bekogelen van hulpdiensten en miljoenen aan materiële schade. Gewoon door wat kwajongensstreken. Dit jaar zijn er verder ongeveer 400 slachtoffers op de spoedeisende hulp beland met afgerukte ledematen en verwijderde of blind geworden ogen en waren er zo'n 900 lichtgewonden te betreuren.

En dan is de helft van die vuurwerkslachtoffers slechts voorbijganger. En wij vinden dat nog steeds normaal? Of in ieder geval voldoende acceptabel?

Zelfs ik als vuurwerkliefhebber zie in dat het zo niet langer kan. We kunnen als collectief de verantwoordelijkheid om goed met vuurwerk om te gaan blijkbaar niet aan. Dat bewijzen we al jaren en we glijden steeds verder af. Met morbide gevolgen van dien.

De lol is er voor mij daarom nu wel van af.

Ik dacht dat ik nooit tot deze uitspraak zou komen, maar verbied het consumentenvuurwerk maar. Ik steek zelf graag een potje af en ga het dus heel erg missen, maar vuurwerk afsteken tegen iedere prijs gaat mij te ver.

In tegenstelling tot andere tradities 'die van ons worden afgenomen', helpen we onze vuurwerktraditie eigenhandig om zeep. En dat spijt mij zeer. En velen met mij.

Ik wens u een gezond, voorspoedig en vuurwerkloos 2020 toe.  

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant