Wethouder Soeterboek neemt de ondernemers mee naar de economische visie van de gemeente.
Wethouder Soeterboek neemt de ondernemers mee naar de economische visie van de gemeente. Foto: Foto-Ok.nl

Alleen samen kun je iets bereiken

Algemeen 339 keer gelezen

Simonshaven - Tijdens de 26e kerstbrunch van de OVN afgelopen zondag,  ging wethouder Soeterboek in op een gesprek dat hij met een delegatie van het OVN bestuur had gehad. 'Wat kunnen we voor elkaar betekenen?'

De gemeente kan het niet alleen, beide partijen hebben elkaar nodig om zaken gerealiseerd te krijgen. Maar wat is er tot nu toe bereikt?

In de terugblik van de gemeente is er plek voor de ondernemersprijs, de ambassadeursavond, de aanleg van het glasvezel (waarvoor het animo in bepaalde delen van de gemeente nog wat te wensen overlaat), de fluisterboot over de Bernisse, de bedrijfsbezoeken en ondernemersontbijten, maar ook de economische visie van de gemeente.

Spijkenisse is van een havendorp uitgegroeid naar de stad van nu. Die groei heeft bepaalde knelpunten met zich meegebracht, waaronder de dubbele vergrijzing, een lage werkgelegenheid binnen de eigen gemeente, massaproductie qua woningbouw, eenzijdige bevolkingssamenstelling en slechte bereikbaarheid. Met Nissewaard 2040 wordt getracht om differentiatie aan te brengen in de woonwijken, 1000 banen extra te creëren in Nissewaard maar ook de bereikbaarheid te vergroten en gebruik te maken van de verbinding die er is met het groen.

Uit een onderzoek naar de economie in de gemeente blijkt dat ca. 40.000 inwoners een baan hebben; 15.000 van hen gaan dagelijkse de brug over richting Rotterdam en Schiedam, ca. 1400 werken er in Hellevoetsluis. Van de 22.000 banen in Nissewaard, worden er 9.000 vervuld door 'eigen' inwoners. Dat moeten er dus meer worden. In de kaartenbak van de gemeente zitten 2400 die een baan zoeken, ondernemers kunnen moeilijk aan werknemers komen. Er moet dus een mogelijkheid zijn om beide groepen te koppelen. Voorne-Putten Werkt heeft inmiddels de leerlijnen uitgebreid en ook is er voortgang in het dossier statushouders, maar dat is voor de ondernemers nog niet voldoende.

Er moet gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die er zijn, geeft de wethouder aan. Kantoorpanden rond het metrogebied kunnen omgebouwd worden tot appartementen die betaalbaar zijn voor starters. Zo pak je de disbalans aan die er is op de woningmarkt. Nissewaard moet ook het risico durven te nemen en investeren. Zeker met het havengebied in de achtertuin zijn er kansen genoeg maar daar profiteert de gemeente niet van. Het gemeente bestuur moet daarom het gesprek aangaan met ondernemers, BIZ, MRDH, provincie, onderwijs en Deltalinqs over wat er nodig is om die kansen uit te bouwen tot concrete zaken. Op 20 januari wordt daar meer over verteld in Theater de Stoep.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant