Afbeelding
Foto: Staatscourant

Druk bezochte inloopavond over gasboring

Algemeen 709 keer gelezen

Spijkenisse - Op dit moment is de NAM bezig de locatie op de Papendijk gereed te maken voor de komst van de boortoren.

De planning is dat de toren begin februari opgebouwd wordt en er tot half maart geboord gaat worden. Om overlast te voorkomen, komt er een 10 meter hoge geluidswal om de locatie heen en worden licht, geluid en geur gemonitord.Tijdens het zogeheten schoonmaken van de boorput, wordt er ook gefakkeld. Dat is nodig omdat de afvalstoffen niet op een andere manier afgevoerd kunnen worden.

Het gasveld is een van de kleinste velden in Nederland en met een boring moet aangetoond worden dat er daadwerkelijk gas zit. Als dat het geval is, en daar gaat de NAM wel van uit, wordt de put aangesloten op de bestaande infrastructuur. Het natte gas gaat via de Hoeksche Waard naar Barendrecht, waar het gedroogd wordt en vervolgens aan de Gasunie geleverd wordt.

Omwonenden worden door middel van een informatiebrief op de hoogte gehouden van de werkzaamheden. Toch zijn er nog veel vragen onder de inwoners, wat gisteren tot uiting kwam op een drukbezochte inloopavond. Zowel de NAM als het ministerie gaven uitleg over de werkzaamheden en gingen in op onderwerpen als bodemdaling en bodemtrilling. We moeten van het gas af, in Groningen stopt de gaswinning en hier gaan ze boren? Voor veel mensen is het niet meer te bevatten. Vertegenwoordigers van de NAM legden uit dat de gaswinning in Groningen stopt vanwege de aardbevingen. In onze regio worden die niet verwacht, de bodem hier is stabieler. Bodemdaling kan wel voorkomen, maar het is de vraag of die bodemdaling veroorzaakt wordt door de gaswinning of door het inklinken van de veenlaag. 

Veel bewoners zijn bang dat de boring schade aan hun woning zal veroorzaken. Zij voelen zich gesteund door de PVV die bij het college heeft gevraagd naar de mogelijkheid van een nulmeting. Als die meting wordt uitgevoerd, kan in kaart gebracht worden hoe de staat van de woning op dit moment is. Ontstaat er op termijn schade aan de woning, dan is het overigens op dit moment wel zo dat de bewoner dan moet aantonen dat de schade veroorzaakt is door de gasboring.

De komende weken zullen we in Groot Nissewaard regelmatig een onderwerp uitlichten dat met deze boring te maken heeft. Heeft u nu al vragen, kijk dan op www.nam.nl/spijkenisse. Op deze site houdt de NAM u op de hoogte van de ontwikkelingen rond Spijkenisse-Intra.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant