Laura en Niels zijn vrijwilliger bij de rechtswinkel.
Laura en Niels zijn vrijwilliger bij de rechtswinkel. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Rechtswinkel Nissewaard viert eerste lustrum

Algemeen 552 keer gelezen

Spijkenisse – Stichting Rechtswinkel Nissewaard viert haar eerste lustrum. Bij de rechtswinkel kunnen mensen uit Nissewaard en omgeving kosteloos eerstelijns juridisch hulp en advies krijgen.

In 2012 ontstond bij Niels Smoor het idee om in Spijkenisse een rechtswinkel te starten. Samen met Josh van der Velden realiseerde hij de plannen en opende de rechtswinkel in november 2014 haar deuren in Bibliotheek de Boekenberg.

Waar Niels en Josh vijf jaar geleden samen begonnen, is het team vrijwilligers inmiddels uitgebreid naar 25 rechtenstudenten en afgestudeerden. 'Het mes snijdt aan twee kanten', vertelt Smoor. 'Wij informeren over rechten en plichten en adviseren over de manier waarop en waar de cliënt zijn recht kan halen en de studenten doen ondertussen praktijkervaring op.' 'Het levert niet alleen veel ervaring maar ook veel voldoening op', vertelt secretaris van de stichting Laura van 't Hof. In de afgelopen vijf jaar zijn naar schatting al zo'n 1400 bezoekers van advies voorzien.

De vrijwilligers geven advies en antwoorden op vragen met betrekking tot alle rechtsgebieden. 'Veel voorkomende vragen gaan over arbeidsrecht, bezwaarschriften of burenruzie. Maar we adviseren ook vrijwilligersorganisaties, verenigingen, (kleine) ondernemers enz.' Het wekelijks inloopspreekuur, waarvoor geen afspraak hoeft te worden gemaakt, is op donderdagavond van 18.15 tot 20.15 uur op de eerste etage van de bibliotheek. Tijdens het spreekuur zijn altijd drie á vier juridische medewerkers aanwezig. In de praktijk blijkt dat een bezoeker veelal in een eerste gesprek kan worden geholpen of doorverwezen.

De rechtswinkel krijgt een gemeentelijke subsidie, maar 'draait' verder geheel op vrijwilligers. Jaarlijks wordt aan de gemeente Nissewaard gerapporteerd over het aantal en soort behandelde zaken. 'Hiermee onderbouwen wij onze maatschappelijke functie en dit fungeert ook als signaalwerking.'
Het rechtswinkeladvies is kosteloos, maar daarbij wordt een vrijwillige donatie van twee euro voor administratiekosten gevraagd. 'Van cliënten horen we dat zij vaak enorm met onze adviezen geholpen zijn. We kregen eens 50 euro in verband met advies bij een burenruzie, maar ook een keer taart als blijk van waardering', vertelt Niels die in 2017 Nissewaard Vrijwilliger van het Jaar werd. Zowel de stichting als een andere vrijwilliger van de rechtswinkel werden eerder ook genomineerd voor vrijwilligersorganisatie/ vrijwilliger van het jaar.

Het bestuur van de stichting wil al haar vrijwilligers die de Rechtswinkel Nissewaard hebben gemaakt en nog steeds maken tot de mooie organisatie die het nu is, heel hartelijk bedanken voor hun toewijding en inzet. 'Met name veel dank aan vrijwilliger van het eerste uur Josh voor zijn niet aflatende tomeloze en gepassioneerde inzet.' Meer informatie is te vinden op www.rechtswinkel-nissewaard.nu.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant