Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Taal en Theater brengt ‘Julia en Romeo’ op de planken

Actueel 598 keer gelezen

Spijkenisse – In Theater de Stoep was gistermiddag een wel heel bijzondere voorstelling te zien. In het kader van het project Taal en Theater werd het theaterstuk 'Julia en Romeo' gespeeld. Wethouder Wouter Struijk woonde de voorstelling bij.

De acteurs waren zeven niet inburgeringsplichtige inwoners van Nissewaard, oorspronkelijk afkomstig uit Iran,  Bulgarije, Cuba, Duitsland, Turkije, Syrië en Denemarken. De spelers hebben door hun deelname aan het project hun woordenschat, grammatica, tekst begrip en uitspraak van de Nederlandse taal aanzienlijk verbeterd. Daarnaast werd gewerkt aan intonatie, lichaamstaal, ademhaling en natuurlijk het acteren en optreden voor publiek. 

Çigdem Eraydin-Susam van TaalTent & Organisatie, dat onder andere taallessen en inburgeringscursussen aanbiedt, bedacht en organiseerde het project in samenwerking met de gemeente Nissewaard. Begonnen werd met het werven van spelers die mee wilden doen. Na een selectieronde werd een maand of vier geleden gestart met de wekelijkse repetitieavonden. 'We zijn begonnen met het simpelweg oplezen van de teksten. Voor een aantal van de spelers al een hele opgave omdat zij de Nederlandse taal (nog) niet of niet goed konden spreken. Maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken om uiteindelijk op het toneel te staan en mee te spelen in een theaterstuk. Je moet ook durven en lef krijgen', aldus Çigdem.

De gistermiddag en eerder al in de kleinere theaterzaal van het Centrum voor de Kunsten uitgevoerde voorstelling was gebaseerd op Shakespeares welbekende 'Romeo en Julia', maar nu getiteld 'Julia en Romeo' en voor deze gelegenheid in een totaal ander jasje gestoken. In het stuk krijgt nieuwkomer Romeo, door de liefde in ons land terecht gekomen, te maken met IND, de Nederlandse overheid en regels en wetgeving. Hij ondervindt dat je vooral veel geduld moet hebben om in Nederland te mogen settelen. De acteurs lieten in het stuk zien hoe de Nederlandse taal leren spreken en begrijpen doorzettingsvermogen vergt en met vallen en opstaan gaat, waarbij verkeerd begrepen uitdrukkingen zoals 'sectie bijeenkomst' en 'met iemand in zee gaan', tot hilarische misverstanden leidde.  

Het doel van het project, het beter leren en toepassen van de Nederlandse taal, is zeker goed gelukt was de conclusie van deelnemers en publiek gistermiddag na afloop van de voorstelling. De spelers en organisatie van Taal en Theater werden daarom dan ook met een daverend applaus beloond. Het project krijgt volgend jaar een vervolg. Nissewaarders die de Nederlandse taal beter willen leren spreken en niet inburgeringsplichtig zijn, kunnen zich opgeven om mee te doen. Informatie hierover is te verkrijgen bij www.taalten.nl of Team Taal van de gemeente Nissewaard.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant