Afbeelding
Foto: PR
Uw lokale ondernemer

Binnenschoolse Cultuureducatie: Kunst is overal

Algemeen 291 keer gelezen

Spijkenisse - Centrum voor de Kunsten Spijkenisse (CVDKS) heeft drie afdelingen: vrije tijd, kunsteducatie in de wijken en binnenschoolse cultuureducatie (BCE). Henny van Leeuwen is projectmedewerker BCE en zorgt samen met een zestiental docenten voor een uitdagend cultuurprogramma voor basis- en middelbaar onderwijs.

Veel kinderen komen tijdens hun schoolperiode in aanraking met kunstonderwijs en de kans is groot dat dat verzorgd wordt door het Centrum voor de Kunsten. 'Kunstonderwijs moet in het onderwijs zitten', geeft Henny aan. 'Voor de leerkrachten is het niet altijd mogelijk om deze lessen te verzorgen, vandaar dat Centrum voor de Kunsten Spijkenisse het mogelijk maakt om via de BCE de leerlingen kennis te laten maken met kunst. We bieden diverse pakketten aan, die allemaal een raakvlak hebben met maatschappelijke ontwikkelingen.'

De projecten die aangeboden worden, zijn multidisciplinair, wat inhoudt dat er altijd verschillende disciplines gecombineerd worden. Zo is er beeldend en theater, beeldend en dans, muziek en dans, muziek en theater en een combinatie van alle vier de disciplines. De docenten zijn allemaal afkomstig uit de praktijk. Er zijn dansers, muzikanten, beeldend kunstenaars en toneelmakers bij.

Voor de groepen 1 en 2 wordt een voorstelling gegeven waarbij de leerlingen betrokken worden. Voor de andere groepen zijn het actieve projecten. 'Het project wordt ook altijd afgesloten met een presentatie aan de ouders en de kinderen krijgen een kunstdiploma. Daarmee kunnen ze desgewenst een proefles bij het Centrum voor de Kunsten volgen als ze verder willen met een bepaalde kunstvorm.' Uit de enquête die uitgevoerd wordt onder de leerkrachten blijkt dat er altijd leerlingen zijn die over verborgen talenten beschikken. 'Een stille leerling kan opeens zichzelf midden in de spotlights zetten.' Net als dat je leert lezen, schrijven en rekenen, kan je volgens Henny ook leren om kunst te maken.

Op dit moment loopt er een project dat gaat over bluffen terwijl je ergens bang voor bent. Voor dat project is maar liefst 1000 kg klei nodig, omdat de kinderen hun monster gaan maken, dat later terugkomt in een dansuitvoering. 'Zo maken ze zichtbaar waar ze bang voor zijn, maar leren ook op een speelse manier hoe ze die angst kunnen bestrijden. Veel projecten hebben een raakvlak met wat er in de maatschappij gebeurt, maar we houden ons niet bezig met zware maatschappelijke problemen. Het moet leuk blijven en ook zorgen dat kinderen open staan voor kunst. Kijk om je heen en bij bijna alles is wel een kunstenaar betrokken. Of het nu gaat om een bouwwerk of letters op een etalage. Het is goed om dat te beseffen.'

Centrum voor de Kunsten
Nieuwstraat 83
3201 EE Spijkenisse
0181-652250
www.cvdks.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant