Binnenkort mag er niet meer geparkeerd worden binnen de Shared Space.
Binnenkort mag er niet meer geparkeerd worden binnen de Shared Space. Foto: M. de Haas

Stopverbod op Shared Space Eikenlaan

Algemeen 1.592 keer gelezen

Spijkenisse - Tegenover De Sleutel, halverwege de Eikenlaan in Spijkenisse, is een Shared Space plein ingericht.

Het verkeer is hier niet geregeld via aparte stroken voor diverse weggebruikers en verkeersborden. Door sociale interactie en oogcontact wordt bepaald wie voorrang heeft. Veel mensen ervaren het plein als chaotisch en onduidelijk. Dat bleek ook tijdens de maandelijkse koffieochtend voor bewoners uit Groenewoud en de Gildenwijk. Voor de organisatie van die ochtend reden om een paar verkeersdeskundigen uit te nodigen om vragen van bewoners te beantwoorden.

Stopverbod
Over het algemeen zijn Shared Space pleinen veiliger, maar zo ervaren de bewoners het niet. Ze willen dat er gehandhaafd wordt op snelheid, omdat er nog altijd te hard gereden wordt. Ook worden auto's overal neergezet, terwijl dat niet de bedoeling is. Voor andere weggebruikers, vooral kinderen die tussen en achter de auto's opduiken, ontstaat er zo een onveilige situatie. Wethouder Mijnans heeft al opdracht gegeven om op het Shared Space gedeelte een stopverbod in te stellen.

Andere uitvoering
De herinrichting van de Eikenlaan, Beukenlaan en Iepenlaan is gebeurd in overleg met bewoners. Er zijn vanwege bezuinigingen zaken vervallen, maar ook vanwege onderhoudsproblemen. Dat is echter niet teruggekoppeld naar de bewoners die zich nu afvragen wat het voor zin heeft om mee te praten, als er toch een ander ontwerp wordt uitgevoerd. De schuine strepen die in een eerder ontwerp voor de ingang van het complex waren ingetekend, zouden de indruk kunnen wekken van een zebrapad. Daarnaast was er door het gebruik van een ander materiaal een risico dat er ruimte tussen de stenen zou ontstaan, waarin fietswielen klem zouden komen te zitten. Ook de gladheidbestrijding was problematisch. Allemaal redenen om het voorgelegde ontwerp te wijzigen.

Gebruik monitoren
De Shared Space is nog niet helemaal klaar, maar is wel vrijgegeven omdat de bus gebruik moet kunnen maken van de Eikenlaan en ook het winkelcentrum bereikbaar moet zijn. Op dit moment worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. De asfalteringswerkzaamheden op de Beukenlaan zijn inmiddels achter de rug en ook de brug tussen Groenewoud en De Gildenwijk is vernieuwd, zodat vanaf die kant de fietsstroom op gang komt. Het moment voor de gemeente om het gebruik van de Shared Space te gaan monitoren. Het monitoren zal ca acht weken in beslag nemen. 'Als blijkt dat er iets niet goed is, dan zullen we kijken hoe we het kunnen aanpassen', heeft projectleider Lennart Prins de bewoners laten weten. Begin volgend jaar volgt een terugkoppeling.

Meld uw klachten
Ervaart u zelf problemen bij de Shared Space, dan kunt u dat de verkeersdeskundigen laten weten via verkeer@nissewaard.nl Alle opmerkingen worden gebundeld en meegenomen in de evaluatie. 'Mocht het uiteindelijk toch zo zijn dat wat we voor ogen hebben niet uitvoerbaar is, dan zullen we over een andere indeling moeten nadenken.'

Zebrapad
Bewoners, en dan met name de ouderen, vinden het wenselijk om een extra zebrapad te hebben op de Eikenlaan, zodat ze veiliger over kunnen steken als ze naar het winkelcentrum gaan. De vraag is of er een zebrapad zo dicht bij de Shared Space aangelegd kan worden, maar de wens wordt meegenomen in het onderzoek. Aandachtspunten zijn wel de op- en afritjes aangezien deze een opstaande rand aan het eind hebben, waardoor bewoners soms bijna over de rollator gelanceerd worden. Ook scootmobielgebruikers klagen over de opstaande randen. Daarnaast zijn ook de drempels hoger dan gebruikelijk waardoor auto's over de weg schuren. De verkeersdeskundigen hebben toegezegd naar deze zaken te kunnen kijken. Ook worden ze nog verder geïnformeerd over de verdiepte ligging van putten in het trottoir. Wandelaars moeten voor hun eigen veiligheid naar beneden kijken, om te voorkomen dat ze in de kuiltjes stappen die nu ontstaan zijn.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant