Afbeelding
Foto: Bas van der Wel

Streekarchief: op zoek naar een 'historische sensatie'

Column 310 keer gelezen

Een krantenartikel over een vergeten brand, een dagboek uit de Franse Tijd, een kattenbelletje van een oude zeeheld of een laatste groet op een papiersnipper, uit de trein naar Auschwitz gegooid en bewaard gebleven. Dit soort bijzondere stukken vinden we in de vele archieven die Nederland rijk is.

Ook ons eigen Streekarchief Voorne-Putten bevat topstukken. Zoals oude kaarten van Voorne en Putten, toen dat nog twee eilanden waren. Of een eeuwenoude tekening van de verdwenen Tolpoort van Geervliet, vorig jaar opeens boven water gekomen. Of een brief van een Nederlandse sergeant-majoor, over de gevechten om de Spijkenisserbrug, in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Een deel van die topstukken, waaronder de prent van de Tolpoort, was zaterdag 5 oktober te zien, toen het Streekarchief een open dag organiseerde. Een aanrader als je van geschiedenis en van deze streek houdt. Ook al vanwege de presentaties die op het programma stonden. Zo vertelde historicus Bob Benschop over zijn nieuwe boek 'Van weiland naar woonwijk', waarin hij de naoorlogse geschiedenis van Voorne-Putten beschreef. Daarnaast presenteerde archiefmedewerker Eva Lassing een bijzonder bundeltje met oude recepten en huismiddeltjes, tussen 1780 en 1830 opgetekend door diverse generaties vrouwen uit de familie Lamaison van den Berg, van de Heerlijkheid Heenvliet.

Het Streekarchief Voorne-Putten is, net als andere archieven, een bewaarplaats van onze geschiedenis. Maar het woord 'bewaarplaats' suggereert een gestolde werkelijkheid, een plek waar niets verandert. Op het eerste gezicht líjkt dat ook zo. Behalve een studiezaal, een ruimte voor presentaties en/of een bibliotheek, zie je er vooral lange, hoge kasten met kartonnen dozen, vol mappen met documenten. Allemaal gecategoriseerd, deels ook gedigitaliseerd en online beschikbaar. Maar ín die dozen kom je dingen tegen die de geschiedenis tastbaar maken, dichterbij halen en daarmee tot leven wekken. Dat vind ik zo fascinerend aan zo'n archief. Het streefarchief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur, maar online is ook veel informatie te vinden. Kijk eens op streekarchiefvp.nl om die die 'historische sensatie', zoals een bekende Nederlandse historicus het ooit noemde te ervaren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant