Afbeelding
Foto: Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Mitzi Venus

Actueel 822 keer gelezen

Spijkenisse - Het heeft Zijne Majesteit de Koning dit jaar behaagd om Hedy Mitzi Venus-Jourdan te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Nu kan Mitzi er lachend op terug kijken, maar de weken voor de uitreiking was de spanning thuis te snijden. 'Iedere keer ging de telefoon en als ik mijn man dan vroeg wie het was, was bijna standaard het antwoord Evides.' De dag zelf moest ze vroeg klaar staan voor een dagje weg met haar dochter. Ze zouden eerst ergens ontbijten en er dan een gezellige dag van maken. Mitzi zag echter bepaalde locaties niet zitten en uiteindelijk belandden ze in het centrum en werd ze met een smoes het gemeentehuis ingewerkt. 'Hou op, ik heb hier niets te zoeken', was Mitzi's reactie. Opeens zag ze haar kleinkinderen en haar zussen uit Breda en Limburg, maar nog altijd viel het kwartje niet. 'Ik ben maar mee naar binnen gegaan op voorwaarde dat ik eindelijk de beloofde kop koffie kreeg.' Langzaamaan werd het duidelijk waarom ze naar het stadhuis was gelokt. De op Borneo geboren Mitzi kreeg een koninklijke onderscheiding.

Tennis
Mitzi en haar man Wim zijn in 1980 in Spijkenisse komen wonen. Kort erna werd ze actief binnen LTC Spijkenisse, waar ze zelf tenniste net als haar zoon. Zij organiseerde en begeleidde wedstrijden en (regionale) jeugdtoernooien. In 1985 stapte ze over naar LTV Halfweg, waar ze in het bestuur zat en veel sponsors wist te vinden voor de diverse tennistoernooien.

Nines
In dezelfde tijd begon ze zich ook in te zetten voor Nines, de vereniging voor Nazaten Indische Nederlanders en Sympathisanten. Deze vereniging is in 1980 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten om elementen vanuit de Indische cultuur in te brengen in de Nederlandse samenleving. Inmiddels is Nines al jaren geleden opgeheven. Mitzi was lid van de werkgroep Spijkenisse. Zij organiseerde onder andere de jaarlijkse congresdag in Den Haag en was betrokken bij de organisatie van de Dunya festivals in Rotterdam. 'Ik kende iemand die actief was bij Dunya en ben er eigenlijk ingerold om ook de Indische gemeenschap een plekje te geven op het festival.' Dat resulteerde in het Indisch Dorp dat ieder jaar op het Dynya Festival aanwezig was. Een van de hoogtepunten voor de Indische gemeenschap.

BIK
Tijdens een gesprek met toenmalig wethouder Ferry Pot en beleidsmedewerker Edgar Kerssenberg en Pia Thijsen van de Stuw, werd geopperd om een lokale stichting op te richten om de sociaal culturele ontwikkeling van de Indische Nederlanders in Spijkenisse te stimuleren. Zo ontstond in 2001 de stichting BIK (Behoud Indische Kultuur). Mitzi is als voorzitter van deze stichting de drijvende kracht achter de themabijeenkomsten en culturele avonden die openstaan voor alle inwoners van Nissewaard. 'We zijn al ruim 18 jaar actief en de avonden worden goed bezocht. Zelfs zo goed dat we de bijeenkomsten van wijkcentrum Groenewoud naar wijkcentrum De Akkers hebben moeten verplaatsen omdat we anders mensen moeten weigeren.' Per jaar worden er ongeveer drie avonden georganiseerd. De eerstkomende is op 28 september van 19.00 uur tot middernacht.

FSS
In 2004 werd ze gevraagd om te helpen bij de oprichting van de de stichting Federatie Spijkenisse Samen. De stichting is een koepelorganisatie van migrantenorganisaties in Nissewaard. Mitzi beheert o.a. de website en is coördinator van de FSS activiteiten. 'Er zijn 14 organisaties aangesloten bij de FSS', vertelt Mitzi. 'Iedereen heeft zijn eigen cultuur en activiteiten, maar op dagen zoals Open Monumentendag en Internationale Vrouwendag brengen we die samen zodat ook anderen kennis kunnen maken met die culturen.' In januari wordt het 15-jarig bestaan van de FSS gevierd, gevolgd door de nieuwjaarsreceptie. 'Officieel bestaan we in december al 15-jaar maar dan is de zaal niet beschikbaar. Nu combineren we het.'

Multiculturele dag
Wat begon als een multiculturele dag is inmiddels uitgegroeid tot deelname aan Open Monumentendag. 'Het was altijd zoeken naar de juiste aansluiting omdat we niet enkel een dag wilden organiseren. We wilden het ergens bij laten aansluiten.' In eerste instantie hadden ze een plek op het Vliegerfestival, maar toen dat groter werd zochten ze naar iets anders. Zo kwamen ze aan bij Open Monumentendag. De eerste jaren hadden ze een apart programma naast de Boekenberg, waarbij alle organisaties een eigen kraam hadden waar ze bezoekers kennis lieten maken met het land van oorsprong. Er waren hapjes en diverse muzikale optredens. Dit jaar hebben ze voor het eerst een binnenprogramma in wijkcentrum De Akkers, waar u 14 september van 12.00 tot 16.00 uur welkom bent.

Vrouwendag
Vrouwendag brengt vrouwen uit alle culturen bij elkaar. Een beter moment van uitwisseling is niet te bedenken. Tijdens allerlei activiteiten komen de vrouwen in contact met gelijkgestemden uit andere culturen en zo ontstaat er ieder jaar weer een gezellige dag. 'En dat moet vooral ook zo blijven', geeft Mitzi aan. Voor een groep vrouwen is dit een uitje waar ze een heel jaar naar uit kijken.

Integratiediner
Het Nationale Integratiediner laat mensen met verschillende achtergronden en culturen met elkaar kennismaken. Wie is het, wat beweegt die persoon, hoe zit haar/zijn cultuur in elkaar, zijn daarbij gespreksstof. De aanleiding om samen een gesprek aan te gaan is het eten dat iedereen voor het diner meebrengt. Vanuit het verhaal achter het gerecht komen mensen met elkaar in contact en leren ze de verschillen tussen mensen waarderen. Wat landelijk kan, kan ook lokaal vond Mitzi en dus BIK en FSS bundelden de krachten en samen met de gemeente kreeg Spijkenisse een Integratiediner.

Fietslessen
Mitzi was ook de aanjager van het fietsproject, waarbij migrantenvrouwen kennis maakten met het oer-Hollandse fietsen. De lessen werden gegeven op My College en in samenwerking met de gemeente. Leerlingen zorgden voor een één op één begeleiding van de dames dat deze binnen een korte tijd het fietsen onder de knie kregen. 'Helaas is dit project gestopt; we hebben altijd op een leuke manier samengewerkt met de school en de dames waren altijd blij met het behaalde diploma en de vrijheid die ze kregen door het fietsen. '

Ondersteuning
Alsof ze nog niet genoeg omhanden heeft, wordt Mitzi ook regelmatig gevraagd om individuele inwoners en nieuwkomers bij te staan bij bezoeken aan bijvoorbeeld het ziekenhuis, de woningcorporatie en de rechtbank.

Vanwege al deze activiteiten werd ze al uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2015, maar daar is nu dus ook een lintje bijgekomen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant