Chantal Blaak heeft zich verlost van Julia Soek en soleert in de Profronde van Oostvoorne naar de overwinning.
Chantal Blaak heeft zich verlost van Julia Soek en soleert in de Profronde van Oostvoorne naar de overwinning. Foto: Dan Rolandus

Chantal Blaak en Mike Teunissen winnen Profronde

Sport 318 keer gelezen

Oostvoorne- Chantal Blaak heeft de 39e editie van de Profronde van Oostvoorne voor elite/vrouwen gewonnen. De in Berkel & Rodenrijs woonachtige Zuidlandse liet in de voorlaatste ronde haar metgezel Julia Soek (Team Sunweb) uit Den Ham achter zich en soleerde net als in 2008 en 2015 naar de overwinning. Floortje Mackay (Sunweb) won de sprint voor de derde plaats. Geletruidrager Mike Teunissen (Jumbo-Visma) won bij de profs na een sprint met Dylan van Baarle (Ineos). Cees Bol (Team Sunweb) legde beslag op de derde plaats.

Dan Rolandus

'Het tempo lag in dit zware rondje met veel wind hoog, dus weet je dat er gaten vallen', wees de wereldkampioene 2017 op het feit dat zij halverwege koers los kwam van de uiteengeslagen groep. 'Ik dacht, je kunt beter de eerste zijn om de aanval te openen. Ik wilde weten hoe het er voor stond, maar toen ik omkeek was ik meteen weg. Julia Soek was een goede om mee te hebben. Ik was met Eva (Buurman, DR) en Julia had Floortje Mackay mee. Ik probeerde op vijf ronden van Julia weg te komen, want zij is een linke om mee naar de streep te nemen. Toen dat niet lukte zijn we samen blijven werken om de voorsprong te behouden, want de groep kwam wel dichterbij. In de laatste ronde ben ik vertrokken', aldus analyseerde de renster van Boels-Dolmans haar race.

Blessure
Chantal Blaak meldde zich af voor het EK Mixed Relay in Alkmaar. 'Ik heb al sinds 2015 een zwakke plek op mijn rug, de blessure speelde weer op, heb het wel vaker. Ik zat in de Giro over het randje heen en de Giro is bepaald geen koers om te herstellen', verklaarde de 29-jarige Blaak de opgave. 'Maar het was niet verstandig om tijdens het EK op de tijdritfiets te zitten, voelde me niet optimaal om mijn rug op de tijdritfiets te belasten. Ik voelde me wel goed genoeg om het EK op de weg te rijden.'

Modder
Mike Teunissen (Jumbo-Visma) zegevierde bij de profs door Dylan van Baarle (Ineos) in de sprint te kloppen. Tour de France debutant Cees Bol, die na een mysterieuze blessure van vier maanden op 26 augustus 2017 met een overwinning in de Ronde van Zuidland voor elite/beloften zijn rentree vierde, legde namens Team Sunweb beslag op de derde plaats. De reactie van Mike Teunissen op succesvolle wegrenners bij de profs als Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Mathieu van der Poel, Zdenek Štybar, Wout van Aert, Cadel Evans, Adrie van der Poel en Mike Teunissen. 'Dat zijn allemaal renners die zijn opgegroeid in de modder, zijn groot gebracht in het veldrijden. Dit zijn ''veldrijders'' die ook in de finales van de WorldTour wedstrijden op de weg hard kunnen rijden en daarbij aanvullende kwaliteiten meenemen zoals stuurmanskunst, techniek en explosiviteit.' De Zuidlander Daan van Sintmaartensdijk (Alecto) finishte als negende.

Tour de l'Avenir
Kevin Inkelaar (CT Groupama-FDJ) uit Abbenbroek en Daan Hoole (SEG Racing Academy) uit Zuidland staan aanstaande donderdag voor de nationale selectie aan de start in de belangrijkste etappekoers ter wereld voor belofterenners, de Tour de l'Avenir (baby Tour de France). Het is de laatste wedstrijd van dit seizoen om de Nations Cup voor beloften (U23 mannen). Talentcoach Adriaan Helmantel maakte zijn selectie bekend met verder Thymen Arensman, Lars van den Berg, Nils Eekhoff en de Hagenaar Ide Schelling (SEG Racing Academy). 'De ambitie is evenals vorig jaar mee te strijden voor een goed klassement. Dit is ook de ambitie van Kevin Inkelaar die dit jaar al meerdere malen heeft laten zien dat hij met de besten mee omhoog gaat. Daarnaast zijn ook Lars van den Berg en Ide schelling in staat om lang mee te gaan met de besten bergop. Daan Hoole en Nils Eekhoff zullen belangrijke schakels zijn in de ploegentijdrit op de tweede dag', sprak Adriaan Helmantel.

Daniel Vastenhout
Daniel Vastenhout uit Spijkenisse heeft de 34e editie van de Ronde van Kwintsheul voor nieuwelingen gewonnen. De renner van Restore Cycling liet achtereenvolgens Yannick van den Berg uit Monster en Roan Konings uit Oudenbosch achter zich.

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant