Uitreiking Anglia certificaten aan MAVO leerlingen van De Oude Maas die tot verrassing van hun ouders voor de gelegenheid volledig in toga en hoed gestoken waren.
Uitreiking Anglia certificaten aan MAVO leerlingen van De Oude Maas die tot verrassing van hun ouders voor de gelegenheid volledig in toga en hoed gestoken waren. Foto: PR

Primeur op De Oude Maas

Actueel 1.362 keer gelezen

De Oude Maas heeft het als eerste school in Nederland voor elkaar gekregen om het Centraal Examen voor Engelse taal te vervangen door deelname aan het Anglia examen.

Techno MAVO leerlingen van leerjaar 1 t/m 3 mogen er vrijwillig voor kiezen om – naast de reguliere lessen Engels – deel te nemen aan het Anglia programma. Zij volgen dit programma op verschillende niveaus waarbij gebruik wordt gemaakt van maatwerk om de ontwikkeling van het taalniveau van de leerling optimaal te kunnen ontplooien. Het niveau is bepalend, niet het leerjaar waarin de leerling zich bevindt.  Van januari tot april worden deze lessen gegeven door verschillende docenten van de vakgroep Engels. Hierna vindt examinering plaats. Dit betekent concreet dat een aantal leerlingen het eindniveau van het centraal examen voor Engelse taal leerjaar 4 al behalen aan het eind van leerjaar 3. 'De resultaten zijn bijzonder goed; we hebben een slagingspercentage van 100%', vertelt directeur Luuk Oortwijn. Veel leerlingen krijgen het voor elkaar om de hoge niveaus Intermediate en Advanced te halen.

Samenwerking met het Anglia Network
Om de kwaliteit te garanderen zijn we een samenwerking aangegaan met het Anglia Network. Deze geaccrediteerde organisatie examineert en beoordeelt de leerlingen op een onafhankelijke wijze door middel van het Europees Referentiekader. Het College voor Toetsen en Examens, wat verantwoordelijk is voor de eindexamens in Nederland, gebruikt hetzelfde referentiekader.

Regelluwe School
Vanwege de status Excellente school van 2013 t/m 2018 is de Techno MAVO door het ministerie uitgeroepen tot Regelluwe School. Dit betekent dat de school mag afwijken van bepaalde wet- en regelgeving. 'Hierdoor hebben we toestemming gekregen om het Centraal Examen Engelse taal nagenoeg in zijn geheel te vervangen door het Anglia-examen van een vergelijkbaar, dan wel hoger niveau; Intermediate of hoger. 'Wij bieden de MAVO leerling op deze manier de kans om te excelleren binnen het vak Engels', aldus Oortwijn.' Het is zowel een verdieping als een verbreding, omdat het MAVO diploma wordt aangevuld met een internationaal erkend certificaat. Dit is een unieke mogelijkheid binnen Nederland!  In de vrijgekomen tijd in leerjaar 4 kan de leerling zich verbreden en/of verdiepen. Hierbij kan gedacht worden aan verdieping in andere (examen)vakken of modules bij praktijkvakken.'

Afgelopen donderdagavond hebben maar liefst 17 MAVO leerlingen niet alleen hun felbegeerde diploma mogen ontvangen, maar ook hun officiële Anglia certificaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant