Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Ontdek Geervliet in de Gouden Eeuw

Actueel 566 keer gelezen

Geervliet - Vanaf vandaag is in Geervliet de tentoonstelling 'Cornelis de Witt, Ruwaard van het land van Putten,   Geervliet in de Gouden Eeuw' te zien.

Cornelis de Witt woonde en werkte op het Hof van Putten in Geervliet. De tentoonstelling geeft een beeld van het Geervlietse leven van Cornelis, zijn vrouw Maria van Berckel en hun tijdgenoten.

Voorafgaand aan de officiële opening, was er in de O.L.V. Kerk een lezing van Saskia Lensink over Maria van Berckel, de vrouw van Cornelis. Maria was, zo bleek, geen typische 17e eeuwse vrouw maar een vrouw die interesse had in wat er speelde in de maatschappij en ook zonder problemen haar man tot de orde riep als het nodig was. Tijdens de lezing werd er kort gesproken over de gebroeders De Witt, hun betekenis voor ons land en hun gruwelijke lot.

Burgemeester Van Oosten haalde ook de moord op de broers aan en gaf aan dat veel mensen dat wel weten, maar niet dat Cornelis de Witt een belangrijke ambtelijke vertegenwoordiger van de politiek op Voorne-Putten was. Hij was immers een invloedrijk persoon op het gebied van bestuur, rechtspraak en watermanagement in onze regio.

De burgemeester gaf aan dat hij blij was om te zien dat de tentoonstelling de gemeentegrenzen overschrijdt, waardoor er een meerwaarde voor Nissewaard, maar eigenlijk ook voor heel Voorne-Putten ontstaat. Hij sprak dan ook de hoop uit dat niet alleen inwoners, maar ook toeristen de tentoonstelling zullen bezoeken.

Met een fakkel in de hand liep de burgemeester van de kerk naar het voormalige stadhuis van Geervliet, waar hij zoals de traditie het wilde, de fakkel tegen de muur gooide. Deze handeling gaf in de tijd van Cornelis de Witt aan dat als de fakkel was uitgedoofd, de rechtspraak achter de rug was.

Vervolgens was het tijd om de tentoonstelling te bekijken. Voor een selecte groep genodigden was er een korte bijeenkomst in de trouwzaal van het gemeentehuis, waar burgemeester Van Oosten, burgemeester Rensen van Brielle, Marijke Holtrop van het Historisch Museum Den Briel en gastconservator Ronald Prud'homme van Reine het grote boek van Geervliet tekenden.

De tentoonstelling is  t/m 15 september te bezoeken op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant