Een verrassing vanuit Geervliet. Foto: Jos Uijtdehaage
Een verrassing vanuit Geervliet. Foto: Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Tentoonstelling Iconen van de Gouden Eeuw geopend

Actueel 527 keer gelezen

Brielle - Een bomvolle raadzaal was zaterdag 15 juni het decor voor het officiële openingsprogramma van de tentoonstelling 'De Gebroeders de Witt. Iconen van de Gouden Eeuw'.

Behalve het college en raadsleden van Brielle waren ook de colleges van Westvoorne, Hellevoetsluis, Nissewaard en Dordrecht vertegenwoordigd. Speciale aanwezigen waren verder het voltallige bestuur van de Stichting Oud-Geervliet, het bestuur van de Vrienden van de Witt, directeur Peter Schoon van Museum Dordrecht, Streekarchivaris Aart van der Houwen en Niek van Hamburg van het Amsterdam Museum.

Publicatie
Als eerste sprak Dr. Ronald Prud'homme van Reine, gastconservator en samensteller van de tentoonstelling. Hij memoreerde dat hij 50 jaar geleden als negenjarig jongetje voor het eerst het Brielse museum bezocht, toen nog Trompmuseum geheten. De toegang bedroeg een halve gulden en de entree verliep via De Waag in de Koopmanstraat. Hij onderstreepte ook het belang van wetenschappelijk onderzoek als benodigde pijler voor de vertaalslag van geschiedenis naar het brede publiek. Nadat Prud'homme van Reine het eerste exemplaar van zijn publicatie aan Bert van Ravenhorst, wethouder van Brielle, had overhandigd hield deze een toespraak. Daarin stond hij onder meer stil bij de herinrichting van de Cornelia van der Lindenzaal tot verantwoorde tentoonstellingszaal.

Brieven
Daarna begon de lezing van historicus en taalkundige Jean-Marc van Tol, ook bekend van Fokke en Sukke. Van Tol ging vooral in op de onderlinge overeenkomsten, verschillen, de belangrijkheid en de verstandhouding tussen de gebroeders de Witt, en sprak in het bijzonder over Cornelis. Hij illustreerde zijn betoog met verschillende bronnen, met name de brieven die Johan en Cornelis elkaar hebben gestuurd. Van Tol is verbonden aan het Huygens ING en medeverantwoordelijk voor de uitgaven van de brieven van de gebroeders De Witt.

Verrassing
Vlak voordat de tentoonstelling bezichtigd zou worden, nam de voorzitter van de Stichting Oud-Geervliet het woord en leidde het cadeau in wat de stichting Oud-Geervliet aan Historisch Museum Den Briel als dank voor de fijne samenwerking heeft geschonken: twee bijzondere penningen uit 1872, een zeer waardevolle aanvulling voor de Brielse museumcollectie en een grote en zeer gewaardeerde verrassing!

Bewegende gouden beker
Vervolgens werd de tentoonstelling bezichtigd. Daaraan voorafgaand had Marijke Holtrop de genodigden gevraagd niet te schrikken: De gouden beker uit het Louvre beweegt! Hij wiebelt! Dat kan echter geen kwaad en heeft twee logische oorzaken: de kelk is groter dan de voet en de houten vloer. De beker is gefixeerd door de hoofdconservator van het Louvre en staat veilig, hoewel de bewegende beker wel een bijzondere gewaarwording is. Wel is het zekere voor het onzekere genomen en de maatregel ingevoerd om niet meer dan 25 personen tegelijk in de zaal toe te laten.

Storytrail
Vervolgens werd aan de storytrails deelgenomen die met een slotscène eindigde in de Sint-Catharijnekerk. De 1 aprilvereniging leverde hiervoor de kanonniers.Het programma werd afgesloten door burgemeester Rensen en de genodigden praatten nog lang na. Bijna 150 bezoekers maakten het openingsprogramma mee.

De tentoonstelling in Brielle loopt t/m zondag 8 september. De tentoonstelling in Geervliet opent zaterdag 22 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant