Afbeelding
Foto: Anita Tempelman
Zomaar een Nissewaarder

Politiekids Anna en Coco

Actueel 549 keer gelezen

Vriendinnen Anna Vachlis (r) en Coco Bos (l) werden eind vorig jaar, samen met klasgenootjes uit groep zes van CBS De Bron, op het stadhuis geïnstalleerd als Politiekids. Daar presenteerden de kinderen zich met politiepet en -hesje aan hun ouders en andere aanwezigen en legden zij tegenover politieteamchef Patrick Bastiaanse de belofte af om zich in te zetten en samen te werken met (echte) politieagenten.

Vorige week gingen de kids voor de vierde en laatste keer op pad met hun senior collega's. Anna en Coco, allebei 9 jaar, vertellen wat ze als Politiekids allemaal mochten doen en geleerd hebben.

Politiekids
Politiekids is een initiatief van de politie om kinderen op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met het werk van de politie. Elk jaar wordt een andere school gevraagd om deel te nemen aan het educatieve project. In 2018 waren leerlingen van De Vlasbloem uit Zuidland Politiekids en dit jaar werd De Bron hiervoor uitgenodigd. 'Bijna alle kinderen van onze klas deden mee. Eerst leerden we om netjes in de rij te lopen, te marcheren, zodat het bij de installatie in het stadhuis er netjes uit zou zien.'

Handboeien en lasergun
In februari gingen de politieagenten in de dop, in de buurt van hun school de wijk in om bewoners voor te lichten over inbraakpreventie. 'Overal waar een raampje open stond of een tuin- of schuurdeur niet op slot was, hebben we aangebeld en de mensen gewaarschuwd dat inbrekers via een kliko, de regenpijp of een ladder makkelijk binnen konden komen', vertelt Anna. 'En als mensen niet thuis waren hebben we een informatieflyer in de bus gedaan', vult Coco aan. 'Ook hebben we toen flyers onder de ruitenwissers van geparkeerde auto's waarin je kostbare spullen kon zien liggen gedaan.' Vanwege slecht weer was de tweede kidsmiddag in de school. De Politiekids kregen echte handboeien om en hadden daarna een kogelvrij vest aan waarmee ze een parcours in de gymzaal aflegden. Op 15 mei gingen ze de straat op om met een lasergun de snelheid van door de wijk rijdende auto's te meten. 'Dat was best vet, maar er was maar één auto die (een beetje) te hard reed.'

Winkeldief en zakkenrollen
Afgelopen woensdag keken de kinderen voor het laatst mee over de schouders van de agenten. In het politiebureau in de Schoutstraat kregen ze een rondleiding en mochten ze in een arrestanten cel kijken. 'Ook kregen we uitleg over vingerafdrukken, mochten we in een politieauto kijken, liet de agent een deurrammer zien en mochten we met een wapenstok tegen een boksbal slaan.' 'We zijn ook in de gymzaal van de politie geweest, waar de agenten trainen om in conditie te blijven.' Daarna volgde een briefing en werd aan de hand van een foto en signalement een 'winkeldief' opgespoord en aangehouden die in het centrum had toegeslagen. Ook gingen de scholieren naar het nabij gelegen metrostation voor een preventieactie tegen zakkenrollen.
Zelf willen ze later geen agent worden, maar de meiden vonden het wel heel leuk om te doen en hebben veel geleerd. Anna wil later misschien musicalactrice worden; Coco weet het nog niet, maar houdt van gitaar spelen, tekenen en buiten spelen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant